Предсрочно освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци, докато няма решение на съда, последвано от искането на главния прокурор, заяви заместник вътрешният министър Стефан Балабанов, цитиран от "Нова телевизия". Той допълни, че австралиецът няма да бъде освободен заради неговата персонална сигурност.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през уикенда след решение на Софийския апелативен съд. Той обаче нямаше валидни документи за самоличност и беше транспортиран до центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Полфрийман очаква посолството на Австралия в гръцката столица Атина да му издаде временен паспорт, за да бъде освободен. Развитието по казуса доведе до критики към съдебния състав, отекна и в парламента.

"МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно", каза днес Балабанов. До момента в министерството не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на Дома за временно настаняване.

Междувременно днес заместник правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора преди ден австралиецът се е държал агресивно. "Този човек е с ниво на агресивност много по-високо от средното. Той е бил такъв в момента, в който е извършил престъплението, беше такъв и при нас през всичките тези 12 години. Той беше такъв и в момента, в който излезе от затвора", допълни той.

Също днес Софийският градски съд отново изпрати на Върховния касационен съд (ВКС) делото по искането за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с изпълнени указания и доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъденото лице, съобщиха от пресцентъра на СГС. Вчера ВКС отказа да образува производство по искането на Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и върна на Софийския градски съд (СГС) документите за окомплектоване.

Делото по искането за отмяна на предсрочното освобождаване на Полфрийман ще бъде разпределено публично.

Дневник