Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри законопроекта на "Воля", който предлага обезщетението за първите три дни от болничния лист да се изплаща за сметка на Националния осигурителен институт, съобщи БТА.

Сега първите три дни от болничния лист се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.

Предложението на "Воля" беше подкрепено принципно от работодателските организации с някои възражения и алтернативни предложения, а синдикатите КНСБ и "Подкрепа" и Министерството на труда и социалната политика не подкрепиха промените, предава информационната агенция.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не се ангажира дали ще има промяна в режима на изплащане на болничните и, ако има, в каква посока ще е тя.

Миналата седмица Асоциацията на индустриалния капитал предложи въвеждане на изчаквателен период - неплащане на болничните в период от три дни. Сдружението на общопрактикуващите лекари пък предложи болничният да се анулира, ако пациентът не се лекува в дома си, ако това му е предписано, не си е направил нужните изследвания или не се е явил на контролен преглед, съобщи вчера БНТ.

Наскоро стана известно, че за първите шест месеца на годината броят на болничните листове е по-голям, отколкото през цялата 2018 г. Премиерът Бойко Борисов заяви, че управляващите са готови да се преборят с явлението "фалшиви болнични" и дори заплаши с арести на лекари. Според работодателски съюзи около празнични дни броят на ползваните болнични се увеличава с 20-30%. Има различни идеи как да стане това, например с премахване на обезщетението за първите три дни или намаляване на размера му.

Дневник