Базираната в Атланта, щада Джорджия, компания Юнайтед парсъл сървис (United Parcel Service или UPS) обяви, че в петък е поучила от националния регулатор на САЩ за авиационна сигурност първото разрешително да използва авиокомпания от дронове.

С това ще се занимава поделението UPS Flight Forward, която веднага е изпълнила първата комерсиална доставка до болничен комплекс на WakeMed в Ралей, щата Северна Каролина. Полетът е бил и първият с търговска цел извън визуалния контакт с дрона (BVLOS, съкращение от beyond visual line of sight).

Плановете ни са да разширим този бизнес отвъд редовните доставки в здравеопазването, допълват от UPS. Компанията има подобни площадки на няколко места в страната и твърди, че може да доставя товари с тегло около 20 кг.

Използван е дрон M2 на компанията Matternet, която обяснява, че доставката със специализиран автомобил по въпросното трасе отнема 30 минути, а с безпилотния апарат - 3 минути и 12 секунди.

Полученият сертификат Part 135 Standard не поставя ограничения за размера, мащаба и броя на операциите или броя на дроновете и никоя друга компания не разполага с него, допълват от UPS. Така доставчикът получава и право на превози над 20 кг, включително нощем.

Дневник