Над 800 общи работници, 420 строители, 200 машинни оператори и 140 шофьори смятат да назначат през следващите 12 месеца фирмите в Шуменско. Малцина са обаче тези, които искат да ги работят. Това показва последното анкетно проучване на Бюрото по труда, проведено сред 128 работодатели в областта, което бе представено на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

Към септември безработицата в град Шумен е само 2,9%. "Това са само 1300 души и са съвсем малко в сравнение с това, което беше преди време. Виждаме, че почти няма конкуренция за едно работно място. Работодателите нямат почва да избират - който прояви желание да отиде за работа, стига да покрива минимални критерии, е назначаван. Основно работодателите искат от служителите да нямат езикови бариери и да имат желание да се обучават. В последно време много трудно им се получава", каза директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов.

Той добави, че през следващите 3 до 5 години ще преобладава търсенето на кадри със средно образование, които са специалисти, а не със средно общо. Ще се наблегне и на хората, които са с по-ниско образование за обща работа.

Сред професиите, които шуменският бизнес е заявил, че ще търси усилено през следващата година, са също машинни оператори, оператори в дървообработването, озеленители, работници в стъкларското производство, сервитьори и бармани, медицински сестри, работници в селското стопанство, работници в преработващата промишленост. За всяка от тях местните фирми са посочили по над 100 свободни места. 

На въпрос "За заявените по-горе потребности срещате ли затруднения при намирането на работна сила?", 70,7% от бизнеса е отговорил положително, а 29,3% -отрицателно.

ШУМ.БГ