Да се създаде Съвет на домоуправителите или да се определят квартални отговорници, които да представят в община Шумен мнението и проблемите на гражданите – това поискаха живеещите на ул. „Цар Освободител“ 1 на среща с кандидата за кмет от БСП Венцислав Венков и кандидатите за общински съветници Иван Йонков, Лили Петрова, д-р Валентин Петров, Данаил Данчев, Георги Георгиев и водача на листата и председател на БСП - Шумен  Веселин Пенчев.  Снощи представителите на левицата се срещнаха с хората от големия жилищен блок /известен като Пинко/, който със своите 100 апартамента е колкото едно средно шуменско село.

„Няма почти никаква връзка между кметския екип, ръководството на общината и хората по кварталите“, оплакаха се шуменци и посочиха конкретни примери за проблеми в района, които не стигат до управниците на града. Подземни гаражи, които се наводняват и са неизползваеми, кошмарен трафик по тясната улица, липса на места за паркиране, разбити тротоари в района – това са все въпроси, които тормозят местните хора. Те припомниха, че 6 години са се борили за санирането на огромния блок и след два кметски екипа дочакали ремонта, асфалтирани са и алеите наоколо, но само 4 метра встрани започват проблемите.

Живеещите в района искат ул. „Цар Освободител“ да стане е еднопосочна в тази част, защото в часовете пик движението е кошмарно и дори не може да се пресече от автомобили.“Писахме жалби до общината, идваха специалисти, гледаха, мериха и нищо не направиха“ оплакват се хората и допълват, че имат и голяма подписка за изграждането на пасарелка в района, така че децата да пресичат безопасно като отиват на училище. „От общината казаха, че няма пари! Имат пари за разни грандомански зали, но нямат пари за това, което ни е необходимо!“, възмущават се живеещите в района. И в тази връзка питат защо в Шумен не са направени малки спортни зали и игрища по кварталите, така че всички деца да могат да спортуват. „Вместо да се наливат 12 милиона в Арена – Шумен, където сега влизаме само за концерти, с тези пари можеше да се ремонтират старите зали и да се построят поне 3-4 квартални игрища“, посочват хората и коментират, че в общината изобщо не знаят какви са потребностите на живеещите в кварталите, а самите граждани нямат никаква връзка с управниците на Шумен.

Затова те препоръчаха на кандидатите на БСП да не прекъсват тези срещи през следващия мандат. „Ние, като граждани и данъкоплатци, изобщо не знаем какви решения предстои да се вземат в общината, научаваме постфактум и не можем нищо да направим“, оплакват се хората и попитаха съветниците защо не идват на квартални срещи в местните пенсионерски клубове, за да ги информират за работата си.  „На нас ни е забранено да ходим по пенсионерски клубове, отговори лидерът на БСП Веселин Пенчев и поясни , че кметът Любомир Христов още в началото на мандата си е забранил на представителите на БСП да правят срещи с граждани в пенсионерски клубове.

Въпреки другите проблеми, всички разговори в Шумен започват и завършват с водата. Хората вече са загубили търпение и постоянно питат “Докога ще тече мръсна вода от чешмите“. „Водата е толкова лоша, че дори ме е гнус да се къпя с нея, не да пия“, възмущава се възрастна жена и настоятелно повтаря пред Венцислав Венков: „Искаме чиста вода, ако трябва, и ние пенсионерите ще дадем по 10 лв. от мизерните си пенсии, но да направите пречиствателна станция!“.

Кандидатът на кмет Венцислав Венков обясни, че има и други възможности за подобряване на водоснабдяването в  града. „Защо не се възстановят кладенците, които са ползвани до 1986 г.? Всички казват, че водата от тях е била с много добри качества“, коментира Венков пред шуменци и подчерта, че години наред целият град чака управляващите от ГЕРБ да изпълнят обещанието си за пречиствателна станция.

А за решаването на останалите проблеми, всичко зависи от това, колко съветници от БСП ще влязат в следващия общински съвет, заявиха представителите на левицата и поеха ангажимент в следващия мандат да направят всичко възможно за по-тясна връзка с хората от кварталите.

Хората от Мътница поискаха съдействие за проблемите с транспорта, водата и улиците

Кандидатът за кмет от БСП Венцислав Венков и кандидатите за общински съветници Веселин Пенчев, Иван Йонков, д-р Валентин Петров, Патриция и Стефан Живков се срещнаха снощи с жителите на шуменския квартал Мътница.    

„Правим тези срещи, за да се видим очи в очи с хората и да чуем какво искат от нас“, каза Венцислав Венков, който по-рано през деня проведе срещи и в селата Новосел и Лозево заедно с кандидати за общински съветници.  „Проблемите на Шумен са ясно очертани и известни – водата, чистотата, инфраструктурата, но искаме да чуем на място и проблемите на кварталите и селата“, допълни Венков и посочи: За разлика от досегашните управници, ние сме убедени, че преди всяко решение първо трябва да се питат и ще управляваме по този начин.

Има много сериозни въпроси, които вълнуват шуменци и на които никой от властта не отговаря, каза кандидатът за кмет даде пример със завода за отпадъци: Говори се за завод за изгаряне на боклука в квартал Дивдядово, сега се заговори и за вариант да бъде в Индустриалния парк, но никой от досегашния кметски екип не ни казва какъв е този завод, каква технология ще използва, безопасна ли е тя. Ние не сме против изграждането на подобен завод, но искаме да знаем какво ще се случва в града ни!

Венцислав Венков даде пример и за идеята за преместване на дома за психично болни от Царев брод в Шумен, която се върти между министерството на здравеопазването и кметския екип на Любомир Христов. Никой не пита гражданите на Шумен, никой не им обяснява какво се предвижда, крият се зад министерството, а народът настръхна, каза Венков и подчерта, че има огромни проблеми с комуникацията между местната власт и гражданите.

Жителите на малките населени места  поставят въпросите с режима на водата в някои села, проблемите с чистотата заради нередовното извозване на боклука, искат да имат някакъв минимален бюджет, за да си решават най-неотложните въпроси.  „В нашата програма е предвидено към общинското предприятие по чистота да се назначи по един човек за всяко село, който да поддържа чистотата – да коси тревата на гробищата,  да мете, да окопава градинките“, обясни кандидатът на кмет на БСП.

Хората от Мътница поставиха много въпроси и поискаха съдействие за решаването им, ако БСП спечели кметските избори. Сериозен проблем е транспортът до Мътница, казаха местните жители, които настояват поне в най-натоварените часове до квартала да се пускат големи автобуси, вместо сегашните малки рейсчета, в които се тъпчат и работещи, и ученици. Жителите на квартала настояват да се пуснат и допълнителни автобуси в събота, за да могат да отидат до града. „Оплаквахме се в общината, но там вдигат рамене и казват, че линиите се поддържали от частен превозвач и те не можели нищо да направят“,  разказват местните жители.

Кандидатът за общински съветник и бивш зам. - кмет на Шумен Иван Йонков обясни, че такова оправдание е несъстоятелно, защото общината организира търговете за превозвачите и от кмета зависи какви линии ще възложи. Абсурдно е в 21 век да има села, до които няма нито една автобусна линия, каквото е шуменското село Лозево, заяви Йонков.

Той припомни, че още през 2015 г. предишният кметски екип е направил програма заради мръсния въздух и е предвидил въвеждането на екологичен градски транспорт. „Жалко, че сега загубихме парите за електрически автобуси, защото една от линиите можеше да е Мътница - Макак - квартал Тракия – квартал Б. Българанов и това щеше да реши транспортните проблеми, посочи Иван Йонков.

Хората от Мътница поискаха  да се забрани преминаването  през квартала на тежките камиони, които обслужват кариерата. Те поставиха и въпроса с честите аварии по ВиК-мрежата. Според Иван Йонков, за кварталите Мътница и Макак трябва да се изготвят проекти за водоснабдяване и канализация, така че те да станат истински градски части и да привлекат работещите в Индустриалната зона.
Жителите на Мътница също като хората от града поискаха да бъдат питани от местната власт и да имат думата при вземане на решения.

В нашата програма е предвидено гражданите да участват активно в управлението на града, като се провеждат редовни събрания по квартали и населени места, на които ще се поставят и обсъждат проблемите , каза по този повод лидерът на БСП – Шумен и водач на листата Веселин Пенчев. Той подчерта, че програмата на левицата предвижда и определянето на отделен бюджет за селата. „През изминалия мандат се нагледахме на силовото управление на Любомир Христов и ГЕРБ, а в сесии се приемаха само предложенията на управляващите, независимо какво искат хората. Затова след управлението на Любомир Христов имаме нужда от спокойствие, за да може всеки да постави проблемите без страх и да ги решаваме заедно“, коментира Пенчев.

Ако аз бъда избран за кмет, тези срещи ще продължат, обеща Венцислав Венков в отговор на въпроса на хората дали пак ще дойде на среща в квартала.
Жителите на Мътница поставиха много въпроси и към д-р Валентин Петров и поискаха държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества. 

Пресцентър на ПП "БСП за България"