Искане за отвод не само на съдебния състав, но и на всички съдии от Апелативния спецсъд заради предубеденост и настояване за разпит на зам.-главния прокурор Иван Гешев като свидетел по делото - така започна процесът за подкуп на втора инстанция срещу отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева и подсъдимите с нея Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Тримата бяха признати за виновни на първа инстанция и получиха съответно 20 г. затвор за Иванчева, 15 г. лишаване от свобода за Петрова и 12 г. затвор за Дюлгеров за поискан подкуп от 187 500 евро от строителния предприемач Александър Ваклинн.

Председател на съдебния състав е Георги Ушев, който оглавява Апелативния специализиран съд, докладчик е доскорошния временен ръководител на спецсъда Мариета Неделчева, а третият съдия е Стоян Тонев.

Георги Ушев увери, че съставът не бил предубеден

Причината за поисканите отводи е писмо от Георги Ушев, подписано от почти всички съдии и изпратено до Висшия съдебен съвет с критики, че Върховния касационен съд и председателя Лозан Панов се месели в работата на съда. Панов бе наредил проверка не по доказателствата, а за това как се администртира делото след информация за процедурни нарушения при гледането на мерките за неотклонение.

Такива нарушения бяха открити и заради тях Панов поиска да започне дисциплинарно производство срещу съдия Ушев, но получи отказ. Председателят на ВКС обжалва пред Върховния административен съд, който все още не се е произнесъл. Според адвокатите по делото за подкуп, съдия Георги Ушев е оспорил правото на ВКС да ги проверява, открити са нарушения, а съдът не е безпристрастен по случая.

"Това безспорно е довело до отрицателни емоции у съдия Ушев и създава условия за неговата предубеденост", коментира Биляна Петрова пред самия Ушев. Освен това подсъдимите подчертаха, че продължават да са под домашен арест, а Иванчева напомни и че и е било забранено да участва в протест срещу Иван Гешев.

След едночасов размисъл съдиите отказаха да си направят отвод, тъй като към момента няма дисциплинарно производство срещу Ушев, а коментарите му по казуса не били по доказателствата, а само по процедурните въпроси. Ушев увери, че не е "формирал неблагоприятно мнение" за подсъдимите и перманентно им било позволявано да напускат дома си за лекар, да ходят в адвокатски кантори, магазини и да посещават публични прояви.

Иванчева поиска разпит на единствения номиниран за главен прокурор

Отстраненият кмет на "Младост" Десислава Иванчева и тогавашният й заместник Биляна Петеова поискаха по делото да бъде призован като свидетел и разпитан зам.-главният прокурор Иван Гешев. Те поискаха пред съда Гешев да обясни в качеството си на какъв е присъствал на ареста им и е давал разпореждания на служителите на антикорупционната комисия пред Спортната палата. Според съдебния състав обаче рапитът не бил нужен, тъй като е известно, че Гешев е зам.-главен прокурор и като такъв има право да присъства на всички операции и арести в страната.

Магистратите назначиха нова допълнителна графологическа експертиза на тефтерче, открито в дамската чанта на Десислава Иванчева. Искането за експертизата е на прокуратурата, която припомни, че на първа инстанция вещите лица не са успели да установят кой е писал в него. Заради това новата експертиза ще сравни почерка от записките с почерка на Петко Дюлгеров.

По искане на защитата ще се проверява дали един от съдебните заседатели, които са участвали по делото на първа инстанция, е била член на избирателна комисия. Съдът нареди да се провери дали през последните 10 години Мария Праматарова-Щуркова е била член на районна или общинска избирателна комисия, в кой многомандатен избирателен район и от коя партия.

По искане на защитата на Петко Дюлгеров ще се търсят записи от камери от столично заведение, в което той твъри, че е бил на 19 март 2018 г. Съдебният състав при и медицински документи за здравословното му състояние, което продължава да се влошава. Магистратите отказаха да приемат за доказателства журналистически разследвания и публикации в "Биволъ", "Фрог Нюз" и от "Боец" с мотива, че е недопустимо съдът да формира изводите си въз основа на журналистически материали и чуждо мнение.

Тримата подсъдими остават под домашен арест

След старта на делото на първа инстанция, тримата подсъдими поискаха да им бъдат наложени по-леки мерки за неотклонение. Съдебният състав обаче отхвърли молбите им като посочи, че те са осъдени на първа инстанция за поискан подкуп от Александър Ваклин. Наложени са им тежки присъди.

Освен това според магистратите има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, ако бъдат на свобода. Решението на съда е окончателно, а следващото заседание по делото е насрочено за 20 ноември.

Дневник