Белият дом може още днес да наложи санкции на Турция заради операцията ѝ в Сирия и насилието срещу доскорошните съюзници на Съединените щати, доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF), предаде "Блумбърг" като се позова на източници, запознати с хода на дискусиите. Според един от източниците мерките, насочени към "много лица", очакват само подписа на американския президент Доналд Тръмп, който по-рано днес обеща "големи санкции" срещу Анкара, съюзник на Вашингтон в НАТО.

Съобщенията в "Блумбърг" и други издания се появяват по-малко от ден след като SDF потвърдиха сделка със силите на режима на подкрепяния от Русия и Иран сирийски президент Башар ал Асад за защита в случай на турско нападение. Това провокира въпроси не толкова за опасността от сирийско-турски сблъсък, колкото за такъв между Анкара и Москва в момент, когато Вашингтон обяви, че изтегля още 1000 души от региона заради риск да попадне между две армии.

Сирийското присъствие, което според Би Би Си към 20 ч. българско време стига до град Тал Тамер, засега не спира турската операция. Броени часове след обявяването на сделката сили на режима започнаха да настъпват на север. Така Сирийската арабска армия (не е известно дали с или без подкрепата на руски части) ще навлезе за пръв път от шест години в райони на северна Сирия, които са в кюрдски контрол още от първите години на войната.

Тал Тамер се намира между Хасака, град под кюрдски контрол, и Тел Халаф, граничен град на около 30 км. Той е разположен между двата града, където турската армия и подкрепящите я бунтовници започнаха сражения срещу кюрдски сили миналата седмица. Според Би Би Си засега няма планове сирийски сили да се разположат в зоната между тези два града, където турски сили твърдят, че са отвоювали територия в размер десетки квадратни километри.

Ердоган не се отказва

Сирийски медии публикуваха кадри с влизане на войници в Рас ал Айн - град, където има щаб на SDF и който също не е далеч от границата - и с местни жители, които празнуват пристигането им. Информацията обаче не може да бъде потвърдена.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е решена да отвоюва от кюрдите град Манбидж - населен предимно с араби и единственият западно от река Ефрат, който още е под контрола на SDF - макар и без да влиза в града. Междувременно не се потвърждават съобщенията на Ердоган, че турските сили са завладели двата града, от които започна операцията - Рас ал Айн и Тел Абяд - след като сблъсъците в и около тях продължиха и днес.

Според публикации в сирийски държавни медии войски са влезли в поне три града в североизточната част на страната. Айн Иса, където е централата на SDF, е сред тях според същите източници, цитирани от "Файненшъл таймс".

Ако сили на Дамаск действително настъпят още на север, това би доближило режима на Асад до целта да си върне "всеки сантиметър" от страната.

Фокусът на кампанията е в райони с арабско мнозинство, а в края на миналата седмица Анкара съобщи, че е овладяла два града с подобно население - Рас ал Айн и Тел Абяд. Всъщност редица медии писаха, че сраженията окоро тези градове продължават.

"Големи санкции"

Американският президент Доналд Тръмп повтори днес обещанието си за налагане на "големи санкции" на Турция часове след като министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че турската операция е стигнала доста по-навътре в територията на Североизточна Сирия, отколкото се е очаквало и американски войници са изложени на риск. В края на миналата седмица финансовият министър Стивън Мнучин допусна: "Можем да спрем икономиката на Турция, ако е необходимо."

За базираното във Вашингтон издание "Ал Монитор" източници, запознати с дискусиите в американската политика, твърдят, че Белият дом дори е обсъждал възможнотта да бъдат наложени санкции лично на Ердоган и те може да бъдат обявени още утре, но не е сигурно дали това би повлияло на бойните действия. Подобна стъпка би могла да осуети плановете му да посети САЩ след около месец.

Ако действително се готвят такива санкции, според източниците на "Ал Монитор" те може да бъдат обявени или днес, или най-късно утре и да изпреварят готвените проекти в Камарата на представителите, спечелили подкрепа и на републиканци, и на демократи.

Все по-изолирана

Ако съобщенията за санкции се потвърдят, това ще е тежък удар върху Анкара в момент, когато се забелязват и пукнатините между нея и Москва - независимо от настояването на Ердоган, че Русия одобрява операцията. Съветник на руския му колега Владимир Путин заяви по време на посещение на държавния глава в Рияд, че турската операция "не е напълно съвместима" с териториалната цялост на страната. Председателят на външнополитическата комисия в сената Константин Косачов пък каза, че "като опитва да реши проблема си с военни средства, Турция създава нов и изостря старите."

Анализатори не са единодушни доколко Сирия би могла да вземе такова решение за подкрепа сама, след като войната ѝ на практика бе спечелена със сериозната подкрепа на Русия и Иран в последните години. Някои смятат, че в подобни действия тя е силно зависима от Москва, а други - че точната степен на влиянието на Кремъл върху Асад е истинска загадка.

Европа по-рано осъди операцията на Турция и призова за изтегляне от Северна Сирия с аргумента, че офанзивата "сериозно подкопава стабилността и сигурността на целия регион". Редица държави - Германия, Швеция, Холандия, Финландия, Белгия и преди малко и Чехия - взеха решение да спрат износа на оръжие за Турция заради действията ѝ.

До оръжейно ембарго обаче не се стигна, според отделни медиийни публикации - заради някои страни членки. Сред подкрепящите забрана обаче е Италия - най-големият износител на оръжия за Турция.

Дневник