30 медицински сестри и акушерки от първия випуск на шуменския филиал на МУ-Варна, вече работят по специалността си. По-голямата част от тях са избрали МБАЛ-Шумен.

Това съобщи днес пред журналисти директорът на Филиала проф. Соня Тончева. Поводът за пресконференцията бе предстоящата церемония по връчването на дипломите на 20 сестри и 21 акушерки на 19-ти октомври.

4-годишното си обучение сестрите завършиха със среден успех "Много добър" 4,98, а акушерките с "Много добър" 4,84. "Не обичам да сравнявам, но аз преподавам и във филиалите в Сливен и Велико Търново и нашите студенти бяха най-добрите.  Тук и подборът беше много тежък", каза проф. Тончева. Тя допълни, че две момичета, които завършват специалност "медицинска сестра" се дипломират с отличен успех. 

Още преди официалното си завършване повечето са започнали работа - 18 в МБАЛ-Шумен, 2 в Комплексния онкологичен център, 2 в кардиологична болница "Мадара", 2 в "Майчин дом" - Варна, 1 във варненския онкоцентър, 1 е станала стоматологична сестра, и 2 са започнали работа в болниците в Търговище и в Разград. 4 са станали майки по време на следването си, но те не са прекъснали обучение и са успели да завършат. 

"За радост студенти от Варна и Търговище също избраха да останат в шуменската болница", каза Соня Тончева, като уточни, че всички от започналите работа са останали в България.

"Обучението на сестри и акушерки е част от емблемата на Шумен. Градът ни се асоциира с това образование и е много хубаво, че се възстанови", каза още Тончева. Тя отправи покана към всички шуменци да присъстват на церемонията по промоция на завършващите след два дни - в събота от 11,00 часа в зала "Арена Шумен".

ШУМ.БГ