Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е съгласил армията, действаща в Северна Сирия, да прекрати стрелбата за 5 дни. То вече е в сила и в този период кюрдските части, които Анкара смята за терористични групировки, ще се оттеглят на юг от 30-километровата лини от турската граница. Вашингтон няма да налага допълнителни санкции в тези 120 часа.

Това съобщи в посолството на САЩ в Анкара вицепрезидентът Майк Пенс, който пристигна в турската столица заедно с държавния секретар Майк Помпео. Двамата преговаряха близо 5 часа с Ердоган и Пенс изтъкна, че заслугата за примирието е на двамата президенти и силната връзка между тях.

"Не подкрепяме турската операция и наложихме санкции, като президентът даде ясно да се разбере, че ще има нови и още по-строги мерки, ако кръвопролитието и цивилните жертви не спрат", напомни Пенс.

Първите коментари са, че тази пауза в операцията е по-скоро победа за Ердоган.

През въпросните 5 дни той ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи, вероятно ще се активизира и Иран и в крайна сметка САЩ ще са поставени в различна ситуация, когато прекратяването на военните действия изтече.

Ако примирието се задържи, САЩ ще оттеглят досегашните санкции срещу Турция, съобщи Пенс. Засега Анкара изобщо не смята да спре изцяло военните действия - външното министерство каза, че паузата е само, за да се оттеглят кюрдите. Това не е примирие, примирие има само между две легитимни страни, каза външният министър на Турция.

Не е съвсем ясен географският обхват - турското външно министерство твърди, че зоната ще е на 32 км от турската граница и от източния бряг на река Ефрат до границата с Ирак. Освен това съдбата на Манбиж и други райони ще се обсъжда с Русия, а за Кобани не сме давали никакви гаранции на САЩ, допълни ведомството. Това създава объркване дали всъщност кюрдите ще бъдат принудени да изоставят ключови за тях градове в зоната като Манбиж и Кобани.

Появи се и въпрос кой ще контролира дали кюрдите наистина ще се оттеглят и какъв точно механизъм ще се използва в тази т.нар. зона за сигурност. Турците заявиха след изявлението на Пенс, че договорката със САЩ е контролът да е на турската армия, а вицепрезидентът каза, че на терен няма да има американски военни.

Паузата е за да се разоръжат терористите от YPG/YPJ (те са част от коалицията от групировки "Сирийски демократични сили или SDF), казва Анкара, а според Пенс техният командир е обешал да приложи договореното. Но това се възприема със съмнение, тъй като самите кюрди се чувстват предадени и изоставени или поне объркани - преди дни Доналд Тръмп каза, че не са безгрешни, а сега САЩ казват, че ги спасяват от турската офанзива.

Веднага след пресконференцията на Пенс президентът заяви, че благодари на кюрдите "като група" и че сега те са "по-склонни да направят това, което трябва да се направи". Той нарече Ердоган "корав мъж, който стори правилнот онещо", санкциите повече не са необходими и срещата между двамата в Белия дом през ноември вече е възможна.

Дневник