В ремонтирани стари или в изцяло нови сгради ще се пребазират Центръра и Филиалите за спешна медицинска помощ в Шуменска област. За това са отпуснати 1 536 535 лв. без ДДС. по проект „Подкрепа за развитие на системата на СМП“ на оперативна програма „Региони в растеж“. От дни е отворена и обществената поръчка за избор на изпълнители на ремонтите.

В Шумен Центърът за спешна помощ ще бъде преместен в една от сградите на бившия Дом майка и дете. Става въпрос за двуетажната сграда на Дома, която е най-близо до ул. "Жеко Спиридонов".

„Първоначално беше предвидено да се строи нова сграда за ЦСМП в Шумен, като бе определено петно в двора на болницата с изход към улицата. След това проектът се промени и в София взеха решение за пребазирането ни в бившия Дом майка и дете. Не беше обсъдено с нас. Сградата е много стара и в този си вид не е много подходяща за нас, трябва да се преустрои напълно. Надявам се средствата за това да стигнат. Скептично съм настроен, но дано проектът да се реализира“, каза за ШУМ.БГ директорът на ЦСМП д-р Илиян Илиев.

Според обявената от Министерството на здравеопазването обществена поръчка за пребазиране на шуменската бърза помощ са предвидени 287 176 лв. без ДДС. С тези пари ще се изградят навес и гаражи за линейките, ще се ремонтира вътрешността на сградата, фасадата й, покрива, ще се подменят ел. и ВиК инсталациите и др.

За нуждите на филиалите на ЦСМП във Венец, Върбица и Смядово предстои да се изградят нови сгради със стоманобетонна конструкция, с прилежащи към тях навеси и паркинги. За строежа във Венец са предвидени 256 088 лв., за Върбица 296 681 лв., за Смядово 250 867 лв.

В Нови пазар, Велики Преслав и Каолиново за нуждите на филиалите на Бърза помощ ще се ремонтират сгради, предоставени от общините на държавата за пребазиране на Центровете за спешна помощ. Средствата за Нови пазар са 157 027 лв., за Велики Преслав – 126 725 лв., за Каолиново – 169 968 лв.

ШУМ.БГ