Ръководството на Ла Лига обмисля да заведе правен иск срещу преместването на "класико" между "Барселона" - "Реал" (Мадрид) в делничен ден през декември. Кралската испанска футболна федерация (RFEF) обяви, че двубоят ще се изиграе на 18 декември, след като се наложи отлагане на предварително обявената дата 26 октомври.

Причина за това стана напрежението в Каталуня и нестихващите протести след присъдите, които Върховният съд на Испания наложи на каталунски политици.

Ла Лига чрез своя президент Хавиер Тебас изрази несъгласието си с промяната. Първоначално организацията предложи "класико" да се изиграе на 26 октомври, но в Мадрид, а през пролетта двата тима да се срещнат на "Камп ноу". След това беше предложено дербито да бъде на 4 декември.

Според Тебас мнението на Ла Лига не е било чуто от RFEF и не е било взето под внимание при крайното решение. Президентът на Ла Лига е на мнение, че преместването в делничен ден ще ощети и телевизионния пазар, а също така провеждането в късен час (21 ч. испанско време) ще бъде неудобно за азиатския пазар.

"Напълно възможно е да се обърнем към съда, ако не се вземе разумно решение. Ние опитваме да защитим интереса на всички клубове, а преместване на дербито в делничен ден ще има разрушителни последствия", каза Тебас.

Дневник