Засега нямаме намерение да вдигаме цената на водата от 1 януари, но няма и да я намаляваме  с 10 ст. както на два пъти обеща заместник-министър Николай Нанков. Това каза на пресконференция управителят на „ВиК-Шумен“ ООД Илиян Илиев.

„Ако намалим цената на водата с тези 10 ст. то едно семейство ще плати с 1 лев по-малко, но тогава финансовото състояние на дружеството ще е поставено на карта. Едно е политическото говорене, другото е работата на едно търговско дружество“, каза още Илиян Илиев.

Той бе категоричен, че Шумен няма как да остане без вода. „ВиК-Шумен е дружество от първа категория. Това означава, че токът на дружеството няма как да бъде спрян, а Шумен да остане без вода. Няма жива сила, която да ни спре тока и достъпа на гражданите до вода“, уточни Илиев.

Той не отрече, че ВиК има задължения към Енерго Про, но бе категоричен, че те ще бъдат погасени. „От 5 ноември ще имаме друг доставчик на ток. Процедурата му за избор вече е в ход“, каза още Илиян Илиев и допълни, че ВиК е търговско дружество и по никакъв начин не трябва то да бъде въвличано в политически спорове, а въпросът с водата да се използва за политически цели.

Илиян Иилев каза още, че финансовото състояние на дружеството не е добро, но това не е от днес или от вчера, а от години. „Имаме запорирани сметки, но те са празни. Това са стари неща, те не пречат на работата на дружеството. Става въпрос за т.нар. договор с гарантиран резултат, подписан през 2013 г. Там моментът е спорен. Сега сме осъдени на две инстанции, но третата не се е произнесла. Тове е нещо, което наследявам. Общо искът е за 6 млн.лв., но това е моята борба - да не се плаща такава сума, а да се плати справедлива цена. Това не пречи на функционирането на дружеството и не бива да се спекулира с този въпрос“, обясни Иилян Илиев.

Управителят на ВиК каза още, че няма опасност дружеството да изпусне евросредствата за строеж на инфраструктура. В проекта са включени изграждане на нов довеждащ водопровод от яз. „Тича“ и Пречиствателна станция за питейни води. „Имаме срок до края на годината да подпишем договор по Оперативна програма „Околна среда“. Отстраняваме неточности по проектната документация. Вече е пусната и новата обществена поръчка за ПСПВ, която в момента е на контрол. Нямаме притеснения, че дружеството няма да подпише договор по ОПОС“, уточни Илиян Илиев.

ШУМ.БГ