Руският дипломат, който трябваше до 24 часа да напусне територията на България, е отпътувал с директен полет за Москва заедно със семейството си.

Това съобщи Министерството на външните работи в София. Заминаването на гражданина е развръзка, след като в петък прокуратурата обяви, че в посолството на Москва работи шпионин. Тогава българските власти обясниха, че неназованият дипломат е напуснал страната, след като представители на външното министерство разговаряха с посланик Анатолий Макаров.

Няколко дни по-късно бе съобщено, че това не се е случило, и служителят (определян в медийни публикации като първи секретар) получи още 24 часа, за да си тръгне.

"Същевременно поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста "аташе по въпросите на отбраната" в руското посолство в София", продължава министерството.

В съобщението се уточнява, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна.

Дневник