Председателят на Сдружение фолклорен танцов ансамбъл „Гайтани“ Чавдар Чанов и хореографът Роза Чанова гостуваха в град Петровац, Сърбия по покана на председателя на Културното дружество "Петровски Ансамбъл" и организатор на 3 международни фестивала в Сърбия и Черна гора Йованица Станиславлиевич.

Сърбинът  се впечатлил от изпълненията на шуменските танцьори по време на международен фестивал през миналата година и пожелал неговите танцьори да научат и български народни танци. През изминалата седмица сърбите разучаваха „Пролетен танц", който се изпълнява от шуменските танцьори. „Танцът ще бъде представен на юбилей на сръбския ансамбъл пред хилядна публика. Йовица Станиславлиевич твърди, че българските танци са невероятни. Музиката и движенията ни са наситени с много емоция. Когато за първи път видя  „Пролетения танц“, беше много впечатлен и пожела и неговите танцьори да го научат“, обясни Роза Чанова.

Тя допълни, че по време на визитата си в гр. Петровац, са били приети изключително топло и от кмета на града, като са обсъдени възможности за културен обмен.

ШУМ.БГ