Три шуменски училища - III ОУ „Димитър Благоев“, СУ „Йоан Екзарх Бъгарски“ и СУ „Панайот Волов“ - представят иновативните методи, с които работят в клас с учениците си. Пред колеги от други училища в страната шуменските учители ще представят своите нови подходи в образователния процес. Организираните днес и утре презентации, кръгли маси и открити уроци са по проекти, които училищата развиват по националната програма „Иновации в действие“.

Трето основно училище „Димитър Благоев“ работи по проект „Арттерапия – Музикотерапия“, съвместно с колегите си от Габрово, Разград и Върбица. Днес от 15,00 часа училището ще отвори врати за своите гости и ще има покаже новостите при обучението на своите възпитаници. На 15-ти ноември в зала „Тича“ на хотел „Шумен“ от 9:30 ч. започва дискусионен форум на тема “Иновации в действие – популяризиране и мултиплициране на добри иновации“. Във форума се очаква да вземат участие представители на ШУ „Епископ Константин Преславски“, РУО – Шумен, на областната и общинската администрации. На 16-ти ноември програмата продължава с пътуващ семинар на тема „Разработване на съвместни иновативни проекти“ и с посещение на културни и исторически обекти в Шумен и региона.

СУ „Панайот Волов“ е домакин днес на кръгла маса на тема: „Иновациите – предизвикателства и възможности“. Събитието ще се състои от 13:45 ч., в РБ „Стилиян Чилингиров“.  В дискусията ще участват представители на МОН,, преподаватели от ШУ „Еп. Константин Преславски“, учители от следните училища: СУ „Емилиян Станев“ – гр. Велико Търново, СУ „Любен Каравелов“ – гр. Добрич, III OУ „Димитър Благоев“ – гр. Шумен, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Върбица. На 15.11., петък, от 9.30 ч., в СУ „Панайот Волов“ ще се проведат открити уроци в начална степен и в прогимназиален етап. 

СУ „Йоан Екзарх Български“ ще посрещне преподаватели от партниращите му училища по програмата „Иновации в действие“ - Средно училище „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново, Начално училище „Ил. Р. Блъсков“, гр. Шумен и III Основно училище „Димитър Благоев“, гр. Шумен.

На 14.11. от 14.00 ч. в кабинета по музика на училището екип от специалисти от иновативните класове ще покажат информационна мултимедийна презентация, а след това ще се проведе дискусия „Прилагане на иновативни елементи за повишаване на мотивацията и интереса на учениците към ученето, подобряване на образователните резултати, повишаване на творческата активност на учениците и педагогическите специалисти“. По време събитието учителите и учениците от иновативните паралелки  на СУ "Йоан Екз. Български" ще покажат, какво са постигнали при прилагането на иновативни подходи и дигитализиране на учебния процес.

На представянето на иновациите в образованието са поканени всички, които желаят да станат част от събитията.

ШУМ.БГ