Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични след като управляващите дадоха заден ход по въпроса с неплащането на първия ден болничен. Новата идея ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, каза пред БНТ министърът на социалната политика Бисер Петков.

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. "Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа, до 7 дни", обяви Петков.

Допълни, че всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични, обсъждани досега, отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет.

"Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие", анализира той.

Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листа, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока, коментира той.

Според министъра НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да ги обжалват. "Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни", заключи той без да навлиза в конкретика.

Според омбудсмана Диана Ковачева трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът, предписан в болничния лист. "Всъщност работодателят контролира. Той би могъл да оспори болничен. Има механизми, въпросът е, че те не се използват достатъчно адекватно", каза тя, цитирана от БНТ.

Все още не е известно кога ще се проведе Тристранният съвет, на който отново ще се набележат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични.

Дневник