Възможността Русия да пропусне олимпийските игри в Токио през 2020 г. е напълно реална след последното заседание на Световната антидопингова агенция (WADA). В петък WADA обяви, че панел от експерти е препоръчал Руската антидопингова агенция (RUSADA) да получи забрана да работи поради несъответствия.

Комитетът за преглед на съответствията (CRC) е изпратил препоръка RUSADA да бъде със спрени права до следващото заседание на 9 декември.

На него Изпълнителният комитет ще гласува дали RUSADA ще бъде спряна окончателно, което ще доведе и до забрана на руските спортисти да се състезават в Токио 2020.

В изявление на WADA се казва, че са налице "сериозни последици". Точните причини за препоръката не са разкрити, но изглежда, че Световната антидопингова агенция не е доволна от отговорите, получени от Русия вследствие на твърденията, че страната е манипулирала данните от Московската лаборатория.

WADA поиска от руското министерство на спорта и RUSADA да обясни "несъответствията", които открива в данните, когато откри процедурата за спазване на закона, за първи път спряна през 2015 г., преди да бъде възстановена миналата година, през септември.

Данните се използват за преследване на спортисти, участващи в подпомагания от държавата скандал с допинг, който беляза зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи. Почти 50 дела са образувани срещу руски спортисти, заяви WADA през септември.

Дневник