Лидерът на партията на Ангела Меркел и евентуален неин наследник като канцлер заплаши, че ще се оттегли, ако Християндемократическият съюз (ХДС) не я подкрепи, предаде Би Би Си.

Анегрет Крамп-Каренбауер призова критиците си да подкрепят нейната визия за Германия по време на годишния конгрес на партията в Лайпциг. Тя се изправи пред засилващи се критики, откакто наследи Меркел начело на ХДС. Заплахата ѝ да се оттегли обаче предизвика дълги овации и обещание за лоялност от основния ѝ критик.

Слабите изборни резултати и ниската ѝ популярност предизвикаха недоволство в редиците на ХДС. Но в реч по време на конгреса 57-годишната Крамп-Каренбауер постави ултиматум пред опонентите си.

"Ако сте на мнение, че тази Германия, която аз искам, не е тази, която вие искате, тогава нека да сложим край. Тук, сега и днес", каза тя пред делегатите. "Но, скъпи приятели, ако искате тази Германия, ако искате да поемем по този път заедно... тогава да запретнем ръкави тук и сега и да поставим начало", допълни Крамп-Каренбауер.

В края на речта делегатите я аплодираха прави в продължение на най-малко три минути.

Меркел, която също изнесе реч, призова за единство в партията.

Като лидер на ХДС, най-голямата германска партия, Крамп-Каренбауер е фаворит за наследяването на Меркел, когато тя се оттегли през 2021 г. През лятото тя получи и поста министър на отбраната, но шокира колегите си, когато предложи да се изпратят германски войници в Северна Сирия като част от международна безопасна зона.

Фридрих Мерц, адвокатът милионер, който загуби надпреварата за ръководството на ХДС миналата година, описа воденото от партията правителство като "катастрофално". Той остава един от най-гласовитите критици на Крамп-Каренбауер, но я аплодира след речта ѝ и обеща лоялност. "Ние сме верни на нашия председател и на правителството:, посочи Мерц.

Меркел е канцлер от 2005 г., но с наближаването на края на четвъртия ѝ пореден мандат през декември 2021 г. вълненията в партията поставиха кандидатурата на Крамп-Каренбауер под въпрос. Вярна на Меркел, от нея се очаква да продължи в голяма степен стила и политиките на канцлера.

Делегатите на конгреса в Лайпциг отхвърлиха предложение да гласуват кой да е следващият им кандидат за канцлер, предаде ДПА, цитирана от БТА. По традиция това е лидерът на партията.

Дневник