Двама крадци са успели днес сутринта да избягат с три комплекта бижута от началото на XVIII век, включващи диаманти, рубини и изумруди, но практически са безценни заради уникалния си характер. Германски медии пишат, че щетите от обира, продължил само 5 минути, вероятно надхвърлят 1 млрд. евро.

Полицията в Дрезден и представители на музея "Зеления свод" показаха видео запис от охранителна камера в бароковия дворец, на който се вижда те да минават през зарешетен прозорец. След това те разбиват три витрини и отнасят комплектите, които обикновено включват огърлица, обеци, гривни, брошки, диадема и др.

Марион Акерман, директор на музея, каза, че бижутата за безценни и е невъзможно да бъдат продадени на открития пазар. "Би било ужасно", ако бижутата бъдат раздробени или претопени, защото културната им стойност далеч надхвърля тази на използваните материали, заяви тя.

"Говорим за предмети с неизмерима културна стойност. Те са със статут почти на световно културно наследство. Никъде по света няма колекция от бижута в този формат, качество и количество", допълни колегата ѝ Дирк Зиндрам.

Това не е пълният списък на откраднатото от един от най-прочутите музеи на Германия и Европа.

Алармената инсталация се е включила минута преди 5 часа тази сутрин и 5 минути след това полицейски патрул е бил на мястото, но крадците са се измъкнали, съобщи полицията.

Според в"Билд" в този момент в квартала е нямало ток заради пожар на разпределителна кутия, но не е ясно дали това има общо с обира. Полицията проверява и дали откритата опожарена кола е свързана с крадците.
Фолкер Ланге, директор на полицията в Дрезден предупреди, че обирът може изобщо да не е дело само на двама души, а те да имат и съучастници.

Дневник