"Реал" (Мадрид) и ПСЖ не се победиха в зрелищен мач от предпоследния кръг в груповата фаза на Шампионската лига. На "Сантяго Бернабеу" дербито от група А завърши 2:2, но резултатът позволи на домакините да се класират за осминафиналите.

Тимът на Зинедин Зидан се виждаше като победител до 81-ата минута, когато водеше с 2:0. Испанският отбор обаче рухна и в рамките на 120 секудни допусна две попадения. Карим Бензема вкара два пъти за "Реал", ознаменувайки 100-ия си мач в турнира.

ПСЖ обаче изравни с голове на Килиан Мбапе и Пабло Сарабия.

Срещата беше белязана от намеса на технологията за видеоповторения. След първоначално отсъдена дузпа за ПСЖ и червен картон за вратаря на "Реал" Тибо Куртоа, реферът Соареш Диаш отмени решението си. В двубоя "Реал" получи и удар след контузия на Еден Азар.

За "Реал" класирането във фазата на елиминациите е 23-о поредно. Последният път, в който испанският тим не участваше на тази фаза е през сезон 1996-97, това е и единственият сезон от 1977-78, в който "Реал" не играе в европейските турнири.

За ПСЖ това беше край на серията от четири поредни победи. Френският тим допусна и първите два гола в мрежата си от началото на турнира.

В 17-ата минута Еден Азар задържа между трима футболисти на ПСЖ и продължи атаката надясно. Последва центриране и удар на Иско в гредата, а при добавката Бензема не сгреши.

В края на първата част дойде и най-спорния момент в мача. ПСЖ открадна топката в средата на терена, последва извеждащ пас към Мауро Икарди, който беше съборен от Куртоа в наказателното поле. Първоначално реферът Соареш Диаш изгони белгийския страж и посочи бялата точка.

След преглед на ситуацията с технологията VAR, португалският рефер отсъди нарушение на Идриса Гей в средата на терена срещу Марсело.

След почивката ПСЖ потърси промяна, като на терена се появи и Неймар. Бразилецът обаче не донесе нужния ефект и рядко играеше с топката. "Реал" продължи да бъде по-добрият отбор на терена и в 79-ата минута Бензема се разписа за втори път.

Испанците се виждаха победители, но за 120 секунди рухнаха и допуснаха два гола. Първо грешка на Варан в 81-ата минута позволи на Мбапе да вкара от няколко метра.

Две минути по-късно резервата Пабло Сарабия изравни след удар с левия крак - 2:2.

В добавеното време и двата тима можеха да вземат трите точки, като пропуснаха по едно много изгодно положение. Мбапе пропусна от няколко метра, а Гарет Бейл уцели греда от фаул.

След мачовете в останалите групи станаха ясни и два други тима, които се класират за осминафиналите. "Манчестър сити" изненадващо завърши 1:1 с "Шахтьор" (Донецк) на своя "Етихад", но резултатът се оказа достатъчен на "гражданите" да си осигурят класиране напред.

След пет мача тимът на Пеп Гуардиола има 11 точки, а укрианците са с шест. "Динамо" (Загреб) загуби от "Аталанта" и остава трети с пет точки, докато италианците са с четири.

До осминафиналите стигна и "Тотнъм", който записа зрелищен обрат срещу "Олимпиакос" от 0:2 до 4:2 на своя стадион в Лондон. В другия двубой в група В "Байерн" (Мюнхен) разгроми "Цървена звезда) като гост с 6:0. Кръг преди края "Байерн" и "Тотнъм" са съответно с 15 и 10 точки и продължават напред.

В група D интригата за второто място се увеличи, като "Ювентус" победи "Атлетико" (Мадрид) с 1:0 и застраши испанците. "Бианконерите" взеха три точки с гол на Пауло Дибала и са сигурен осминафилист с 13 точки.

"Атлетико" е втори със седем точки, а след успех над "Локомотив" (Москва) "Байер" (Леверкузен) събра шест.

Дневник