Към момента яз. „Тича“ е пълен на 54% и е далеч от критичния минимум. Обемът на водоема е над 177 млн. куб. м, съобщи за ШУМ.БГ Христо Николов, управител на „Напоителни системи – клон Шумен“.

Според него въпреки падналите през последната седмица близо 60 л. на кв. м дъжд нивото на язовира се задържа. „Разчитаме на снега, но дори и да няма постъпления далеко сме от криза. Вода има за 2 години напред“, уточни Николов.

Вода от яз. „Тича“ сега се ползва само за водоснабдяване и за екологични нужди за запазване нивото на р. Камчия, докато преди месеци вода се използваше и за напояване. От язовира не се източва вода за енергодобив.

„Справки за нивото и състоянието на яз. „Тича“ дружеството изпраща всяка седмица до екоминистерството. Веднъж месечно Комисия с представители на Басейнова дирекция, ВиК – Шумен и Търговище и Напоителни системи извършва проверка на измервателните съоръжения, поставени на три точки на язовира, откъдето се източва водата. Резултатите се протоколират и отчитат“, обясни Николов. 

ШУМ.БГ