Ще се борим за неутралитет по отношение на климата до средата на този век, но чрез справедлив и приобщаващ преход, заяви бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на представянето на екипа си в Европейския парламент, който малко по-късно ще реши дали да го подкрепи или отхвърли (повече четете тук).

В изявлението си тя обеща да работи и за отстояване на ролята на ЕС на световната сцена. Подчерта, че няма да има компромиси с върховенството на закона. Обяви промяна в името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел (повече четете тук).

За пръв път ще постигнем равенство на половете на всички нива на управление до края на мандата си, това ще промени лицето на Европейската комисия, заяви Фон дер Лайен. Обясни, че всеки член на нейната комисия ще участва в кабинет, основан на равенство на половете, което се случва за пръв път.

"През следващите 5 години нашият съюз ще започне трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика. Понякога забравяме, че най-големите си постижения сме направили, когато сме били дръзки. Дръзки бяхме, когато решихме да създадем единен пазар и единна валута, когато посрещнахме част от нашето европейско семейство", подчерта тя.

Поднесе благодарности на досегашния председател Жан-Клод Юнкер, който по думите ѝ е посветил сърцето и живота си на ЕС. Обеща да се вслушва в Европейския парламент.

Геополитическа комисия

Светът днес тъне в размирици, прекалено много сили говорят на езика на конфронтацията, но милиони излизат на улиците, за да изискват демократична промяна. Светът има нужда от лидерството ни повече от всякога. Трябва да сме сила, която се бори за мир и положителна промяна. Да покажем на партньорите ни в ООН, че могат да разчитат на нас. Да демонстрираме на Западните Балкани, че споделяме един континент, една култура, една история, ще споделяме и една и съща съдба, вратата ни остава отворена, каза още Фон дер Лайен.

Посочи, че ЕС споделя една съдба и с трансатлантически си партньори, има и известни различия с тях, но връзката им е устояла на времето.

Комисията ми няма да се притеснява да говори уверено, но ще направим всичко по нашия европейски начин, това е геополитическата комисия, която си представям и която Европа спешно има нужда да види, отбеляза Фон дер Лайен.

Климатичните промени - "екзистенциален въпрос"

По думите ѝ светът има нужда от лидерство в областта на климата. Обяви борбата с климатичните промени като "екзистенциален въпрос" и даде пример със скорошните наводнения във Венеция и пожарите в Португалия. Настоя, че "нямаме нито минута за губене".

Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж, тя ще ни помогне на намалим емисиите, създавайки работни места, всичко обаче трябва да е в услуга на европейските народи, те искат и чакат Европа да се задейства по отношение на климата, искат евтина и чиста енергия, допълни Фон дер Лайен, обещавайки да се бори за неутралитет по отношение на климата до средата на този век, но чрез справедлив и приобщаващ преход. За това по думите ѝ ще са необходими огромни инвестиции в иновации, научно-развойна дейност, инфраструктура, жилищно настаняване, публични и частни инвестиции на европейско и на национално ниво.

Обясни, че ЕС ще прокара финансиране за климата навсякъде в бюджета си, но и на капиталовите пазари и по цялата инвестиционна верига, като някои региони ще трябва да направят по-голяма крачка от други.

Фон дер Лайен изтъкна, че ЕС е отговорен за около 9% от глобалните емисии и трябва да привлече целия свят на негова страна що се отнася до климата. Имаме съюзници, които работят със собствени системи за търговия с емисии, а сред задачите на еврокомсаря Фил Хоган ще е да гарантира, че търговските споразумения ще включват и разпоредби, свързани с устойчивото развитие, допълни тя.

Европейската инвестиционна банка ще стане банка на ЕС за климатичния преход, което според нея ще отключи 1 трилион евро инвестиции за десетилетие.

Иновации

Подчерта необходимостта от овладяване и привличане в Европа на ключови технологии и настоя за обединение на ресурсите – пари, капацитет за изследвания, знания и умения. Европа е на път да получи един от трите най-мощни компютъра на света, но аз искам следващото поколение да има собствена разработка на такъв компютър, Европа има пълния промишлен и научен капацитет да го постигне, допълни Фон дер Лайен.

По думите ѝ 85% от не личните данни не се използват нито един път, събират се автоматично, но не се ползват нито веднъж, което е голямо пилеене на ресурси. Настоя да се очертае рамка, така че правителствата и бизнесът да споделят данни и да ги обединяват по сигурен начин и обясни, че френският еврокомисар Тиери Бретон ще разработи стратегия за обработка на данните.

Настоя и за създаването на обща платформа за киберсигурност.

Модернизиране на бюджета на ЕС

Според нея многогодишният бюджет на ЕС се нуждае от сериозна модернизация, защото днешният свят няма нищо общо с този преди седем години.

Изтъкна необходимостта от завършване на съюза на капиталовите пазари и на банковия съюз.

Припомни, че европейската икономика се възстановява от една от най-тежките кризи след Втората световна война, но се очертават и облаци на хоризонта и Европа трябва да е подготвена, трябва да разчита на единния пазар и единната валута.

Миграция

Хората очакват от Европа общи решения на общото предизвикателство миграция и това е въпрос, който ни разделя, но се нуждаем от решения, които да работят за всички, каза Фон дер Лайен.

В наш интерес е тези, които остават, да се интегрират в обществото ни, но трябва да направим така че тези, които нямат право да останат, да се върнат обратно по домовете си, да разчупим жестокия бизнес модел на трафикантите, да реформираме системата за убежище, да не забравяме нашите ценности, солидарността и отговорността, да подсилим външните граници, да се върнем към напълно функциониращ Шенген, да партнираме със страните по произход, настоя Фон дер Лайен.

Върховенство на закона

Посочи, че еврокомисарят Николас Шмит ще работи за гаранция, че всеки работник има справедливо минимално възнаграждение.

"Не може да има никакъв компромис що се отнася до върховенството на закона. Никога няма да има", коментира Фон дер Лайен, изтъквайки, че всяка държава трябва да е обект на равнопоставено третиране.

Изтъкна, че ЕС се нуждае от устойчива стратегия по отношение на селското стопанство, че трябва да се осигури достъп до финансиране за младите фермери, а всеки вносен продукт от трета държава трябва да отговаря на екологичните стандарти на ЕС.

Брекзит

Каза, че винаги ще бъде убеден привърженик на оставането на Великобритания в ЕС. Ние ще уважим решението, взето от британския народ, ще работим в тясно сътрудничество най-вече в сигурността, каквото и да крие бъдещето, връзката и приятелството между народите ни не могат да бъдат разрушени, допълни бъдещият председател на ЕК.

Дневник