Две нови огнища на африканска чума при диви прасета са обявени от вчера в Шуменско. Те са регистрирани в района на село Долина, община Каолиново и село Драгоево, община Велики Преслав. Вече има заповеди за ограничаване на достъпа до тези огнища.

Това съобщи днес на заседание на Областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева, началник-отдел "Здравеопазване" при Областна дирекция по безопасност на храните - Шумен.

Тези две огнища са в резултат на взети проби на диви свине при редовен отстрел, уточни Баева. От последната епизоотична комисия, състояла се на 5 ноември, до днес огнищата на АЧС при диви прасета в Шуменско са три, като на 22 ноември е регистрирано и огнище в района на село Сушина, община Върбица.

"Новото огнище открито в района на Драгоево е на 4 км. от Патлейна и резервата не попада в забранителната зона, но яз. Драгоево попада в 1-километровата зона и там за месец се ограничава достъпа за риболов", съобщи директорът на РДГ Емил Гелов. 

По думите на д-р Баева за тази година в областта регистрираните огнища на АЧС при диви прасета са 6, а при стадата от порода "Източно-балканска свиня" огнищата са 4. "Към момента в община Смядово, където бяха открити огнищата се отглеждат 12 стада в затворени помещения, а за унищожените животни собствениците чакат обезщетение", каза д-р Баева.

От промишлените свинеферми в областта за този месец са взети към 200 проби, които са отрицателни. "Продължават и проверките в 917-те задни дворове на територията на областта, в които стопаните унищожиха доброволно животните си и получиха обезщетение", допълни д-р Баева.

Днес на заседанието на Областната епизоотична комисия след обявяване на първичните огнища, се докладва за взетите мерки и се набелязаха нови за изпълнение. Следващото заседание на Областна епизоотична комисия ще се проведе на 7 януари 2020 г.

ШУМ.БГ