Полицаи задържаха 38-годишния Недко Маринов от варненското село Игнатиево за 3 въоръжени грабежа над жени в Шумен. За случая пресконференция дадоха директорът на ОД на МВР-Шумен Ялчън Расим и говорителят на окръжна прокуратура Орлин Куздов.

Престъпленията са извършени между 8-ми октомври и 23-ти ноември. Мъжът, по прякор Арапа, е задържан за 72 часа.

Първият грабеж бил извършен на 8-ми октомври. Около 22,00 часа на кръстовището на улиците „Алеко Константинов“ и „Петко Българанов“ апашът се приближил зад 42-годишна жена и я заплашил с нож. Срязал дръжките на дамската й чанта и изчезнал в тъмнината. В чантата на жената имало документи, 250 лева и два мобилни телефона.

На 20-ти ноември в 20,30 часа Арапа причакал втората си жертва на  кръстовището на улиците „Одрин“ и „Никола Вапцаров“ в Тракийския. Нападнал в гръб 30-годишна жена. Тя опитала да се защити, но била порязана от ножа на нападателя по ръката. Той отрязал дръжките на дамската чанта, в която имало 50 лева и документи. 

Три дни по-късно, на 23-ти ноември, около 21,00 часа Недко Маринов набелязал друга жертва - 19-годишна, която била под ЖП надлеза на бул. "Плиска". Той допрял нож до лицето й и казал да даде чантата си. Порязал бузата й. Момичето обаче успяло да се изскубне, побягнало и по-късно се обадило в полицията.

Характерно в трите случая било, че грабителят напада жертвите си в гръб  с особена дързост и отправя заплахи с нож. Две от жертвите дали описание на нападателя, но тласък в разследването дали показанията на 18-годишен ученик от Шумен. Той свидетелствал  пред  полицията, че в малките часове на 6-ти октомври над пазара  бил пресрещнат от неизвестен мъж с нож, който му поискал пари. Младежът избягал, а по-късно описал нападателя много подробно.

Криминалистите влезли в дирите на извършителя. На 3 декември Арапа бил установен и пред квартирата му в кв. "Тракия". Открити били дамските чанти на двете жени, двата мобилни телефона. Те били скрити на различни места в Шумен - в Тежкия полк, до бившия кашкавален цех на ул. "Строител" и в местността "Смесе".

Мъжът е осъждан за много кражби и серия от грабежи през 1999-та година в Шумен. Осъждан е 10 пъти за  грабежи, за отнемане на лек автомобил, за нанесена средна телесна повреда, за хулиганство.

Повдигнато му е обвинение, по което може да получи между 5 и 15 години затвор, каза прокурор Куздов.

По-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна съобщиха, че Шуменският окръжен съд е уважил искането на прокуратурата и е оставил за постоянно в ареста Недко Маринов.

Определението на Шуменския окръжен съд, с което е взета най-тежката процесуална мярка за неотклонение на опасния рецидивист – задържане под стража, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. 

ШУМ.БГ