Инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/ извършват засилени проверки през седмицата на специализирани магазини за риба, търговски обекти и вериги. Проверките започнали на 2 декември се извършват съвместно с ИАРА и ще продължат и утре на Никулден, като към тях ще се включи и икономическа полиция. Това каза за ШУМ.БГ д-р Нели Маринова, началник - отдел „Контрол на храните“ при ОБДХ.

До момента са извършени 13 проверки, при едната от тях в специализиран магазин за риба е съставен акт на търговеца за 1000 лева и 60 кг риба там е бракувана и предадена за унищожаване в екарисаж.

„Инспекторите констатираха, че част от бракуваната риба в търговския обект е без произход, липсват документи, както и етикетиране на стоката. Друга част от 60-те кг е с променен температурен режим, тъй като е приета като охладена, а в последствие замразена и на следващия ден се предлага на клиентите като прясна риба“, уточни д-р Маринова.

При останалите 12 проверени обекти не са открити нарушения, нито количества бракониерска риба.

Инспекторите акцентират при проверките на начина на съхранение, информация за произхода и вида на рибата като уточняват, че ако се предлага жива тя трябва да е в аквариум, прясната да е поставена върху лед при температура 0 градуса, охладената да е опакована и етикетирана в хладилна витрина, а замразената – при минус 18 градуса във фризер.

При закупуване на риба от ОБДХ съветват да не забравяме, че прясната риба е с изпъкнали лъскави очи, с добре прилепнали люспи, с розови хриле и прибрано коремче, характерно за анатомичните особености на отделните видове риба.

Според д-р Маринова тази година, за разлика от други „търговците са акуратни, както документално, така и в начина на температурния режим на съхранение“.

ШУМ.БГ