Премиерът Бойко Борисов днес на практика призна за основателно обвинението на ДПС през седмицата, че има споразумение между ГЕРБ и БСП за вдигане на партийната субсидия от 1 лев, с което управляващите са си осигурили кворум за одобрението на проектобюджета за 2020 г.

"Ние сме били против, след референдума да се увеличават партийните субсидии. Но знаете, в парламента се предизвиква криза – беше прекъснато заседанието на парламента. Няколко пъти говорих с финансовия министър, с Валери Симеонов, не можехме да направим кворум да приемем бюджета", разказа Борисов по време на днешното извънредно заседание на кабинета, което бе посветено на различна тема - промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

След скандал и обвинения в скрити коалиции депутатите в парламента не успяха да сформират мнозинство за размера на държавната партийна субсидия за следващата година. Предложенията бяха две - субсидията да остане 1 лев на глас на последните парламентарни избори по искане на Министерския съвет и размерът й да бъде 8 лева на глас, внесено от БСП.

За мое най-голямо съжаление, в момента, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки (членове от закона за бюджета - бел. а.) ги минахме за половин час. Сиреч, оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват от тази точка само в бюджета. За мен бюджетът беше по-важен, защото става въпрос цяла година какво ще работи държавата, общините и министерствата и заетите в производството хора да бъдат спокойни, обяви премиерът.

Той обаче се закани, че няма да свали темата за партийните субсидии вниманието на управляващите. Възложи анализ на финансовия министър по темата, "защото сега ние на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да се приеме бюджетът". Анализът трябвало да изясни откъде идва цифрата от 8 лв. на глас вместо 1 лв., както е в момента.

Според него в предстоящата дискусия по темата трябвало да се намери решение и на въпроса да се определи за какви цели може да се харчи партийната субсидия - дали ще може от нея да се дават пари за ремонт на църкви, в помощ на болни деца и пр, каквото правели от ГЕРБ или да се прави телевизия, с което намекна за партийната телевизия на БСП.

Освен това премиерът щял да предложи по време на избори всички партии да могат да се изявяват безплатно по БНТ и БНР.
"Аз понеже винаги съм бил честен с хората искам да повторя защо приехме този вариант – приехме го, защото трябваше да си приемем бюджета. Иначе трябваше да си търсим мнозинство. Но сега ние ще сме водещи в тази тема. Горанов, сега като сме приели бюджета, се заемете с тази работа и да върнем темата отново за разискване", заключи премиерът.

Дневник