Отборът на „Шумен“ се класира за полуфиналите в турнира за купата на България по хандбал при жените. Днес в четвъртфинален мач шуменки победиха като гости тима на „Спартак“ Плевен с 21:17 (15:8).

Срещата в Плевен започна мудно, като и двата отбора не успяха да развит атаките си. В 10-ата минута домакините водеха с 6:5, но със следващата атака „Шумен“ изравни, а след минута и обърна мача в своя полза. До края на полувремето шуменки не изпуснаха контрола над играта и на почивката поведоха с 15:8.

Проблемите за „Шумен“ започнаха през второто полувреме, когато основни състезателки трябваше да напусната терена заради контузии, а на тяхно място играха неопитните девойки. Първо голмайсторката на отбора Ирене Иванова получи удар в брадичката и не довърши мача. Минути по-късно Християна Драганова пресрещна пръст, като има съмнения, че е счупен и също напусна терена. И двете момичета ще бъдат прегледани в болницата при завръщането на отбора от Плевен тази вечер.

Въпреки тези проблеми шуменки съумяха да поддържат преднина в резултата, като особено силно игра и в защита, и в нападение украинката Кристина Иванова, а на вратата отново силни изяви имаше Никифорук. 8 минути преди края на мача Лидия Бакърджиева получи схващане в крака и се наложи за минути да бъде извън терена. При завръщането й контузия получи другата опитна състезателка Десислава Славева.

Така отново девойките останаха в игра, а отборът от Плевен се възползва и намали разликата до 3 гола. В този критичен момент Юлияна Таке се нагърби със стрелбата и вкара много важи за победата на „Шумен“ голове.

С най-много попадения в мача днес за „Шумен“ бе Кристина Иванова – 7. Юлиана Таке добави 6, Лидия Бакърджиева – 5. Ирене Иванова се отчете с 2 попадения, а Десислава Славева с 1.

На полуфинал „Шумен“ чака победителя от двойката „Етър“ - „Ники спорт“. Финалният турнир за купата ще се играе на 7 и 8 март следващата година, а Шумен е кандидат за домакинството му.

За отбора това бе последен мач за календарната година. С победата си днес в Плевен  шуменки затвърдиха доброто си представяне през есента. Интересен факт е, че отборът завърши полусезона без допусната загуба като гост, само с едно равенство в Поморие.

ШУМ.БГ