Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че собствениците на футболните клубовете искат единствено да носят титлата президент, но не и да платят за въвеждането на системата за видеоповторения (VAR). Според премиера въпросът около технологията опира до това, дали данъкоплатците са съгласни да платят за нея.

"Държавата е на всички хора. Нали затова се борихме за демокрация. Като кажеш "държавата" - това не са други хора. Това е твоята държава, твоите пари, твоите данъци. Въпросът е съгласни ли са българските данъкоплатци да дадат от своите пари на футболните клубове, защото президентите не желаят сами да сложат VAR, а искат да се наричат с гръмките думи президенти", каза Борисов, цитиран от Dsport.

В петък Българският футболен съюз (БФС) обяви, че ще работи усилено за въвеждане системата в първенството. Решението беше взето на последното заседание на изпълнителния комитет за 2019 г.

 В БФС все още не разполагат с данни колко средства ще са необходими, но собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев посочи, че сумата е значителна и ще се търси помощ от държавата.

"Търсим вариант тези средства да не бъдат платени от клубовете. Нали държавата постоянно изявява желание за подкрепа за развитието на българския футбол. Ще говорим със спортния министър да се подкрепи финансово това нещо. Както подкрепиха някои клубове за осветлението, така да подкрепят и изграждането на тази система", заяви Домусчиев.

Технологията ще бъде използвана за пръв път в България в мачовете от плейофите за класиране на европейското първенство през март. 

Дневник