Община Шумен ще кандидатства с проект за изграждане на Младежки център на мястото на затворената от години седмична детска градина на Шуменското плато до Стария град.

Средствата се чакат от Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Съгласно насоките за кандидатстване проектът ще бъде на стойност между 1,5 до 2 милиона евро и е без съфинансиране от страна на общината.

"Ако бъдем класирани, това ще бъде нещо много хубаво за Шумен и шуменци", каза на последната пресконференция за годината кметът на Шумен Любомир Христов.

По проекта ще се изгради младежки център, който ще предоставя комплексни услуги за младите, включително и тези от уязвимите групи. В младежкия център ще се предлагат дейности, които подкрепят мултикултурния подход, защитават демократичните ценности  и насърчават активното участие на обществеността. В него ще се предоставят и услуги за неформално образование в сферите на правата на човека, социалните права на младежите, както и образователна подкрепа за тези, които са изложени на риск от отпадане от образователната система.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 30-ти декември, затова общинската администрация го внася спешно като допълнителна точка на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Кметът Любомир Христов очерта и приоритетите за идната 2020 г. Сред тях като основни той посочи приемането на бюджета, навлизане в кварталите, където ще се извърши реконструкция на улици, нови улици и обновяване на междублоковите пространства. "Кандидатстваме и по проект за подмяна на уличното осветление по централните булеварди и кварталите, заедно с кабелите, които са от 30-40 г. Работим и по проект за закриване на река "Енчова" от зала "Младост" до зала "Арена Шумен", каза кметът.  

ШУМ.БГ