Фирма "Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт - Шумен" ООД е закупила 69,7 декара пасище край депото за неопасни отпадъци в "Дивдядово", за да построи завод за преработка на боклуци. Въпросът бе дискутиран на днешното заседание на Общинския съвет по повод питане на съветници от БСП.

Фирмата е регистрирана с 1000 лева капитал в Шумен на 16-ти октомври т.г. от германския гражданин Клаус Дитер Вагенбренер, австриеца Михаел Кабурек и българина Велин Дракалиев, като първите двама притежават по 47,5%, а последния  5%. На 11-ти декември те са закупили 70-те декара от Училищното настоятелство на IX-то ОУ "Панайот Волов" срещу 80 хил. лв., като са платили 10 хил. лв., а съгласно записаното в нотариалния акт останалата сума ще платят, след като бъде променено предназначението на земята.

Припомняме, че преди 3 години Клаус Дитер Вагенбренер представи пред съветници и журналисти намерението си да изгради завод за преработка на отпадъци в Шумен.

Според председателя на групата съветници на БСП Веселин Пенчев обаче в момента пред проекта стоят много въпросителни. "Под въпрос към днешна дата е технологията на това производство на пелети от отпадъци. Аз лично не съм започнат с такава. Интересно защо администрацията и кметът продължават да крият повече информация за този обект. Защо общината и инвеститорът, след като общината ще е партньор, не направиха едно обществено обсъждане, за да се представи на гражданите на Шумен, на гражданите на кв. "Дивдядово". Забравихте да питате гражданите и това е абсолютно неприемливо, каза Пенчев.

"Преди 3 години ние  направихме обществено обсъждане и поканихме всички общински съветници и бяхме поканили инвеститорите да разкажат за технологията и за техните намерения", отговори кметът Любомир Христов. Той напомни, че и всички кметове в Регионалното сдружение за управление на отпадъците на Област Шумен са гласували и са дали съгласието да се работи по въпроса.

"В продължение на 3 години ходихме в министерството на околната среда, водихме инвеститорите да разкажат на експертите. Те закупиха вече парцела, осигурили са средствата, но преди да започнат да правят инвестицията ще съберем отново целия общински съвет, ще информираме гражданите, от това повече какво можем да направим? Не сме скрили нищо", каза още Христов.

ШУМ.БГ