Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) призова за намеса на правителството на Великобритания в борбата срещу проявите на расизъм във футбола, съобщи Би Би Си. Причина за призива е случаят в двубоя между "Тотнъм" и "Челси", който беше белязан от предполагаеми форми на расова дискриминация от феновете.

"Отвратени сме, че за пореден път мач от Висшата лига е опетнен с обиди от трибуните към играчите. Ясно е, че футболистите са крайният приемник на расизма, който в момента е огромен проблем във Великобритания, но те не са сами. Асоциацията стои до всеки играч, който е подложен на дискриминация", се казва в изявлението на PFA.

От организацията призоваха за действия от "всички правителствени и футболни органи" в страната. "Футболът е част от структурата на британското общество и с огромната глобална публика, която английският футбол привлича, ние носим отговорност да водим пътя с политика за нулева толерантност".

Мачът в неделя беше спрян веднъж през втората част заради предполагаемо расистко поведение на привържениците на "Тотнъм" след призив на капитана на "Челси" Сесар Аспиликуета. Той информира съдията Антъни Тейлър, че съотборникът му Антонио Рюдигер е бил обиждан с маймунски звуци от привържениците на домакините.

Според британските медии дикторът на стадиона е обявил три пъти, че прояви на расизъм пречат на играта. В тристепенния протокол на УЕФА мачът може да бъде прекратен, ако феновете са били предупредени два пъти за поведението си.

Тъжно е отново да виждаме прояви на расизъм във футболен мач, но мисля, че е много важно да се говори публично за проблема. Ако това не стане, случаят отново ще бъде забравен в следващите дни, както винаги", написа Рюдигер в профила си в "Туитър".

Потърпевш от поведението на привържениците беше и вратарят на сините Кепа Арисабалага, по който беше хвърлен предмет от трибуните.

От "Тотнъм" обявиха, че клубът ще предприеме най-строги мерки и ще проведе задълбочено разследване за откриване на виновниците.

Това е поредният случай на дискриминация в английския футбол. Организацията Kick It Out отчита ръст на инцидентите, които за миналия сезон са се повишили с 32%.

Дневник