Правителство отпуска извънредно 30 млн. лева по сметките на община Перник, като с тези пари ще се извършат редица ремонти по канализационната мрежа на града. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров. Министърът на икономиката Емил Караниколов каза от своя страна, че до края на януари водният режим в града може да бъде отменен.

Министър-председателят уточни, че всички документи за отпускането на парите са готови, Министерският съвет е приел постановлението и средствата ще бъдат отпуснати още утре. Така по думите му до момента държавата е дала около 35 млн. лева за справяне с кризата в Перник. Градът е на воден режим от средата на ноември.

Борисов обясни, че вече има изготвен план с най-важните неща, които трябва да бъдат свършени. Сред тях са изграждането на нов магистрален водопровод, както и ремонт на пречиствателните станции и водопроводната канализация на града. Премиерът не посочи кога трябва да приключат тези дейности, въпреки че по-рано днес Караниколов прогнозира, че най-тежкият период за жителите на Перник ще бъде в следващите 20 дни заради очакване на мътни води в язовир "Студена" вследствие на намалелия му обем и очакваното увеличаване на притока към водоема.

Днес Борисов беше в Перник, като използва момента да критикува лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за водната криза. Той обяви, че няма контакт с главния прокурор Иван Гешев, но левицата била свикнала "да си има главен прокурор". Нинова от своя страна отговори, че ще поиска вот на недоверие към правителството заради проблемите на Перник. Последва и коментар на екоминистъра Нено Димов, който обвини лидера на БСП, че разпространява фалшиви новини.

Борисов каза още, че от днес МВР прави проверка на всички ВиК дружества в страната. Извънредната пресконференция в Министерския съвет завърши и със съвет на премиера към вътрешния министър Младен Маринов. "Ти отивай да арестуваш", обърна се Борисов към Маринов.

Кметът на Перник каза от своя страна, че в началото на следващата година започва голям проект, с който трябва да се решат подобен тип проблеми и градът вече да не изпада във водна криза. Той е на стойност 120 млн. лева, като парите ще дойдат по европейска програма.

"Така ще имаме чисто нови пречиствателни станции и чисто нови довеждащи водопроводи, както и цялостна подмяна на канализационната мрежа на Перник", добави Станислав Владимиров.

Дневник