Трябва ли веганите да бъдат защитавани от дискриминация, сякаш отношението им към животните е религия? Дело, което започва днес във Великобритания, ще даде отговор на въпроса. То е заведено от мъж, който смята, че е уволнен заради етичните си възгледи.

Жорди Касамиджана съди бившия си работодател - Лигата против жестоките спортове. Лигата е уволнила мъжа след спор за пенсионните инвестиции за служителите, които отивали във фирми, тестващи продукти върху животни.

Според зоолога веганството трябва да бъде признато за защитено вярване и да попадне под обсега на законите за защита от дискриминация. Касамиджана смята, че етичното веганство – тоест, поведение, което цели да се избегне всякакво нанасяне на вреда върху животните – е начин на живот, сравним с религията или други дълбоко лични вярвания.

Решението от делото ще има големи последствия в бъдеще.

Говорителка на организацията обясни, че мъжът е бил уволнен заради груби нарушения, които нямат общо с принципите му. Лигата не се противопоставя на аргумента, че веганството трябва да получи исканата законова защита. Съдът обаче ще проведе специално изслушване по казуса, защото той ще бъде прецедент и за други случаи.

Не съществува общоприета дефиниция какво е "етично веганство", но практикуващите го обикновено не се ограничават само до храната, а се опитват да избегнат всякакви форми на експлоатация на животните – например не носят вълна или кожа, нито използват тествани върху животни продукти. Касамиджана вярва в светостта на животинския живот, която се простира "отвъд храната и във всички сфери на консумацията", гласят съдебните документи.

Той не присъства на събития, на които се сервира животинска храна, не седи на кожени седалки и е готов да върви пеша в продължение на час, за да не би автобуса, в който се движи случайно да се удари в насекомо или птица. "Отнасям се към вярата си в етичното веганство не по-различно от начина, по който практикуващите религия спазват правилата ѝ", гласи изявлението му пред съда, цитирано от фондация "Томсън Ройтерс".

Дневник