Очакваме ГЕРБ да промени начина си на управление на община Шумен, най-вече по отношение на взимане на решенията. В последните 4 години при управлението нямаше прозрачност, а гражданите искат повече публичност.

Това каза на пресконференция днес в Шумен общинският лидер на БСП Веселин Пенчев. На нея присъстваха също народният представител Иван Иванов и областният лидер на социалистите Николай Николов.

„Изборните резултати показаха, че шуменци искат прозрачност при управлението на общината. Само 77 гласа бе разликата на изборите в полза на сегашното статукво. Надявам се на управниците в общината да им светне червена, синя или каквато и да е лампичка. За съжаление, първото заседание на Общинския съвет показа, че те не са си взели поука, но пък местният парламент показа мъдрост и отхвърли предложения на администрацията, които не бяха публично обсъждани – разширението на Синята зона, кадрови промени в общински дружества“, заяви Пенчев.

Той допълни, че за съжаление годината започва с тежки проблеми, свързани с ВиК сектора в цялата страна, които засягат и Шумен. „Към момента няма решение на този проблем. Той бе замитан. Давали сме предложения, с които да се предотврати кризата. Най-малкото можеше да се свика извънредна сесия по проблемите с водата в Шумен. Такова решение има на Общинския съвет, но то не бе изпълнено. Сега ще настояваме то да се реализира. Започваме разговори с останалите политически сили в местния парламент за свикване на заседание за ВиК. Дължим прозрачност на гражданите, а няма яснота на какъв етап са процедурите по реализиране на проекта за ВиК инфраструктурата“, добави още общинският лидер на БСП.

Според Иван Иванов 2020 година ще е белязана от дискусии на тема екология и по-конкретно за водите и отпадъците. „Политическият сезон започва с искан вот на недоверие на правителството точно на тема води и отпадъци. А по време на дебатите Шумен ще се споменава често. Притеснени сме от думите на министър Аврамова, че в „Тича“ има вода за 30 месеца и то само ако се използва за питейни нужди. Когато дойде време за напояване какво ще се случи, кои ще бъдат ощетените? Остават още много въпроси – ще се изгради ли санитарно-охранителна зона на язовир „Тича“, ще оздрави ли държавата ВиК дружеството в Шумен, защото ако не, как то ще съфинансира водния проект“, каза Иван Иванов и допълни, че от той ще задава още по-често тези въпроси от трибуната на парламента.

Народният представител засегна още проблемите за мръсния въздух в Шумен, както и заявеното намерение в града да се строи завод за преработка на боклук. „Известно е, че през зимата Шумен е от градовете с най-мръсен въздух. Общината не защити проекти, с които можеше да подобри качеството му.  Сега е дадена заявка за изграждане на завод за боклук. Не сме наясно с технологията, по която ще се преработва боклука и дали няма да замърсява допълнително въздуха. Освен това, заводът е частна инвестиция, която трябва и да е печеливша. Тоест за работата му ще трябва много боклук, а това води до въпроса, откъде ще дойде той“, каза още Иван Иванов. Депутатът допълни, че при него са постъпили сигнали, че на територията на населени места в областта има складирани отпадъци с неизяснен произход. Иванов не даде повече подробности, но уточни, че ще сигнализира компетентните органи, за да извършат проверка.

Веселин Пенчев и Иван Иванов пожелаха на шуменци здраве през годината, 2020 да е мирна и да не се сбъдват най-лошите прогнози, с които е започнала. След това, както правят в началото на всяка година, социалистите завъртяха баници с късмети. На Иван Иванов се падна работа за обществена полза, на Веселин Пенчев успешна кариера, но "след като се труди много от мръкнало до ранни зори". Областният лидер на БСП Николай Николов изтегли „здравето“.

ШУМ.БГ