Токийската прокуратура издаде във вторник заповед за задържането на Каръл Гон, съпругата на избягалия в Ливан бивш ръководител на "Нисан". Тя е обвинена в лъжесвидетелстване, но според "Ройтерс" това е още един от начините, по които Япония се опитва да върне за съдебен процес тази пролет допреди година един от най-влиятелните хора в автоиндустрията и света на бизнеса изобщо.

В мотивите за заповедта се казва, че тя е излъгала, че не познава или че не се е срещала с хора, свързани с компания, получила плащания от "Нисан мотор", част от които после били прехвърлени към фирма на съпруга ѝ.

Докато Гон обещава в сряда да даде първата си "свободна пресконференция", властите в Токио се опитват да намерят юридически основания Ливан да им предаде беглеца, за да бъде изправен пред съда, допълва за агенцията източник от правосъдното министерство.

Говорителка на семейство Гон нарече заповедта за арест "жалък опит", повтарящ се всеки път, когато Карлос Гон опита да говори пред медии.

От Fox Business казват, позовавайки се на интервю с него, че той разполага с "конкретни доказателства" и документи, че е жертва на подкрепен от японското правителство преврат в компанията, "за да ме разкарат". Той обещава да посочи поименно отговорните за случилото се, допълва американската телевизия.

Пред японския съд защитниците му твърдят, че целта на отстраняването му е провал на всякаква възможност за сливане на "Нисан" с "Рено". Ръководители на "Нисан" са обвинявани в сговаряне с японската прокуратурата, Министерството на икономиката, търговията и промишлеността и представители от автоиндустрията.

В Ливан президентът Мишел Аун се срещна днес с японския посланик Такеши Окубо, а прокуратурата заяви, че още не е получавала нищо от Япония за Каръл Гон и че разглежда искането на Токио през Интерпол за връщането му. Обикновено Ливан не екстрадира гражданите си.

Дневник