Меган и Хари, херцози на Съсекс, обявиха изненадващо, че се оттеглят от задълженията си на висши членове на кралското семейство. Макар да продължат да подкрепят кралицата и да съхранят патронажа на различни институции и инициативи, те искат да бъдат финансово независими и да поделят живота си между Великобритания и Северна Америка.

Новината бе обявена на профила им в "Инстаграм" по-малко от две години след сватбата им през май 2018 г., която се възприемаше като вливане на свежа кръв в една съответстваща на пъстротата на съвременния свят страна за времето след Брекзит.

"Хари и Меган достигнаха до хора, до които другите членове на кралското семейство не достигаха. Те бяха част от преоткриването и освежаването на институцията. Това не е начина, по който бъдещето ѝ би било планирано", коментира кралският коресподент на Би Би Си Джони Даймънд.

В Бъкингам са разочаровани

В нетипичен за кралското семейство ход малко след Меган и Хари, Бъкингамският дворец разпространи следното съобщение: "Обсъжданията с херцозите на Съсекс са на ранен етап. Разбираме желанието им за различен подход, но това са сложни въпроси, за които ще отнеме време да се решат."

Нито кралица Елизабет, нито принц Уилям или другите членове на кралското семейство не са били уведомени за изявлението на Хари и Меган и от Бъкингам са "разочаровани", съобщи Би Би Си, позовавайки се на свои източници.

Има очевидна пропаст между Хари и Меган и останалата част от кралското семейство, отбеляза Даймънд, посочвайки, че разочарованието идва от начина, по който действа семейство Съсекс.

Какво означава промяната

Спекулации по медиите за този ход имаше, откакто 35-годишният Хари и 38-годишната Меган се завърнаха през декември от 6-седмична ваканция в Канада.

Решението им означава, че те повече няма да изпълняват официални ангажименти като представители на Елизабет Втора и ще спрат да получават средства за това. Но те остават важна част от кралското семейство и нямат намерение да се дистанцират от задълженията си към Бъкингамския дворец и Британската общност.

Първите коментари в британските медии са одобрителни, включително и заради намерението им да изкарват прехраната си с труд като повечето хора. Но също така има предупреждения, че този ход не премахва проблема, който ще създава толкова сериозна разлика с брат му Уилям.

Търсенето на платена длъжност обаче може да им създаде проблеми, защото може да се изтълкува като "монетизиране" на кралското семейство, отбелязва експертът Джони Даймънд. Според него тепърва ще се разбере дали Хари и Меган ще създадат нов модел за монархическа работа или "просто ги подготвят да напуснат кралското семейство".

Бившият пресаташе на кралското семейство Дики Арбитър коментира, че Хари се държи така, "сякаш го води сърцето, а не разума". Той посочи още, че в новата роля на семейство Съсекс има много неясноти: как те ще оправдаят замърсяването на природата с предвидените си чести междуконтинентални пътувания? Как ще бъде финансирана охраната им и кой ще я организира? Как ще се поддържат домакинства в две различни държави?

Хари е шести в линията за наследяване на трона, но когато един ден баща им стане крал, ще се гледа с неодобрение на това, че синовете му са с толкова голяма дистанция от върховете на монархията.

През 2019 г. Хари и Уилям разкриха, че имат своите различия и несъгласия помежду си, а напрежение се натрупа и между някои британски медии и семейство Съсекс.

Принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган станаха обект на все по-враждебно отношение и от публиката, а по-късно заведоха дела срещу два таблоида. Те бяха подложени на критики заради публичните си коментари как природата трябва да се опазва, а два дни по-късно бяха уловени да пътуват с частни самолети.

След обиколката си в Африка двамата дадоха телевизионни интервюта, в които Меган се оплака от трудностите да е съпруга и майка и че никой не я е питал как е. Идеята двамата братя и съпругите им да имат обща фондация не се реализира и сега се очаква Съсекс да създадат собствен неправителствен център.

Днес те обявиха още, че искат да отгледат сина си Арчи с уважение към кралската традиция, в която той е роден, но в същото време като имат повече пространство да се съсредоточат върху живота си след оттеглянето от върховете на монархията.

Парите, къщата, охраната

Обявената промяна означава, че Меган и Хари ще имат право да работят и да печелят пари за себе си - нещо, което им бе забранено досега. Те получават 5% от доходите си от Гранта на суверена и "предпочитат да прережат тази финансова връзка", обясниха двамата на сайта си https://sussexroyal.com/, който довчера не бе активен, но сега е пълен с информация. Този грант е държавният механизъм за финансиране на работещите членове на кралското семейство, включително и на официалните им резиденции и офиси. При него кралицата предава на правителството доходите от имотите на короната, а в замяна правителството отпуска част от тях (обикновено около 25%) на кралското семейство.

Останалата част от финансирането на семейство Съсекс идва от принца на Уелс, който получава доходи от херцогство Корнуол. Тази уредба съществува, откакто принцовете Уилям и Хари започнаха службата си в подкрепа на кралицата.

Семейството ще продължи да живее в сградата Фрогмор котидж в замъка Уиндзор. В началото на брака им те живееха в двореца Кенсингтън в близост на херцозите на Кеймбридж Уилям и Катрин, но се преместиха преди раждането на сина си. Тогава започнаха и първите слухове за разкол между двамата братя и съпругите им.

За охраната на кралското семейство се грижи британската полиция по нареждане на правителството. Обичайно кабинетът не дава подробна информация за разходите за сигурност, за да не рискува да разкрие данни за това как е организирана охраната.

Дневник