Всички местни данъци и такси в Шумен, без изключение, остават непроменени през новата година. Това става ясно от оповестения на сайта на кметството проектобюджет 2020.

До сега имаше яснота само за такса смет, която кметът Любомир Христов вече бе обещал да не се пипа.

Общият размер на приходите с местен характер е 27,8 млн. лв., като той е близо 2 млн. лв. по-малък от миналогодишния. Това се дължи основно на заложените по-малко постъпления от продажба на земи /например не е заложена продажбата на терена зад зала "Арена Шумен"/.

Финансистите на общината предвиждат да съберат 10,385 млн. лв. от имуществени данъци, при план 10,180 млн. лв. за 2019-та. Завишени са очакванията за постъпления от собственост /наеми и продажба на стоки и услуги/ до 5,597 млн. лв. - ръст с 0,5 млн. лв. спрямо 2019.

8,554 млн. лв. се очакват от общински такси. Сумата е около 200 хил. лв. повече от м.г. 

От глоби и санкции се очакват да се съберат над 1 млн. лв., въпреки че през 2019-та по това перо са постъпили едва 643 хил. лв.

Няма изненади и в капиталовата програма. В нея са заложени предимно разплащания по започнати вече инфраструктурни обекти. 

Приходите за държавно делегирани дейности, които се очаква да дойдат от републиканския бюджет са 56,3 млн. лв. Сумата е с 14,44% повече от миналогодишната, но основно заради ръста на работните заплати в сферата на образованието.

ШУМ.БГ