Цената за тон депониран боклук се вдига с 61 стотинки от догодина, но това няма да доведе до ръст на таксите за смет в Шуменско. Това стана ясно на днешното заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/.

От 1-ви януари всички общини, които ползват регионалното сметище в "Дивдядово" ще плащат 25,58 лв./тон, вместо 24,97 лв./тон. Повишението е най-вече заради ръста на минималните работни заплати на служителите на депото. 

"Разликата е твърде малка и мисля, че никъде няма да има вдигане на таксата за смет. Смятам, че ще се справим", каза кметът на община Смядово Иванка Петрова, а  никой от колегите й не обяви намерение за промяна на промилите за сметта. "И ние ще запазим цената на таксата такава, каквато е била, а за по-следващата година ще мислим", каза кметът на Шумен Любомир Христов. 

Така новата цена за депониране бе гласувана единодушно от представителите на общините.

Те одобриха и предложението на директора на ОП "Чистота" Евгений Цанков за събиране на абонаментна такса за издръжка на новия Център за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци в кв. "Тракия". До 7-ми декември той се финансира от държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, но след тази дата - от община Шумен. Общините, които участват в РСУО ще си поделят за издръжката му през 2020-та 271 хил. лв., разпределени пропорционално на броя жители.

ШУМ.БГ