„Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев, „Осъдени души” от Димитър Димов, „Въведение в тяхната картина” от Маргарит Минков са част от заглавията, които ще представи на своите зрители Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в началото на 2020 г., съобщиха от пресцентъра на театъра.

На 16 януари от 19,00 часа е премиерата на „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев. Режисьор на постановката е Евгени Будинов. Сценографията и художественото осветление са дело на Петьо Начев, костюмите на Мариела Будинова, музикалната среда на Димитър Добринов, а автор на музиката е Илиян Маринов. На голяма сцена в ролята на Сократ ще се превъплъти Филип Аврамов, ще му партнира Валентин Танев като Пазачът. В ролята на Ксантипа ще видим Милена Аврамова/Александра Михайлова. От трупата на шуменския театър участва още и Кристина Константинова.

През месец януари шуменци ще имат възможност да видят премиерно спектакъла „Осъдени души” от Димитър Димов. Драматизацията и режисурата на представлението е на Бойко Илиев. Сценография и костюми – Галина Абаджимаринова. Музикално оформление – Ники Илиев. В ролите ще видим известните от театъра и киното Елена Петрова, Ники Илиев, Любомир Ковачев, които ще си партнират с актьорите от шуменската трупа Димитър Мартинов, Цветан Пейчев, Светльо Иванов, Валентин Ченков и Любомира Стефанова. Премиерата на „Осъдени души” е на 31 януари от 19:00 ч. в голямата зала ан театъра.

В първия месец на годината актьорите започват репетиции на спектакъла с работно заглавие „Въведение в тяхната картина” от Маргарит Минков. Режисьор е Стайко Мурджев. Сценограф -  Петя Боюкова. Участват Янислава Линкова, Александра Михайлова, Димитър Мартинов, Цветан Пейчев и Светльо Иванов. Премиерата ще бъде през март на основна сцена.

На камерна сцена ще излезе и спектакълът „Две” от Таня Шахова, с режисьор Максима Боева. Участват актрисите от шуменския театър Стефани Лечева, Марияна Бранкованова и Любомира Стефанова.

От  ДКТ „В. Друмев“ допълниха, че представянето на българските текстове на сцена е плавен преход към утвърдения театрален фестивал „Нова българска драма 2020“, който се провежда ежегодни през месец май в Шумен.

Към тазгодишното издание на фестивала голям интерес са показали българските театри, като някои от тях са заявили участие с повече от едно заглавие, уточниха от шуменския театър. До 1 февруари селекционерът на фестивала проф. Ромео Попилиев ще трябва да подбере най-добрите спектакли по българска драматургия, които ще се играят на шуменска сцена през месец май. Авторите на непубликувани и непоставени пиеси могат да  кандидатстват със своите текстове в направление „Авторски прочит” до 1 март.

ШУМ.БГ