Кризата в Близкия изток трябва да бъде разрешена чрез дипломатически средства, като има необходимост от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Това е националната позиция на България, около която участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев се обедини днес, след като в сряда Иран изстреля над двадесет балистични ракети срещу военни бази в Ирак, където са разположени американски военни.

"Службите за сигурност в България ще осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и ще анализират всички процеси, които имат потенциал да генерират рискове и заплахи за националната сигурност. При промяна на обстановката да се предприемат необходимите мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура", се посочва още в позицията, съобщи държавният глава. На изявлението присъстваха всички участници в заседанието, сред които премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, министри и председатели на парламентарни групи.

Министерството на външните работи ще трябва да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост да актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност. А Министерство на отбраната - да предприеме необходимите мерки за осигуряване на безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

"В рамките на заседанието бе подчертано, че в съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб", обяви Румен Радев. По думите му участниците са се обединили около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб.

"Съветът счита, че страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като същевременно положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран", се посочва още в позицията.

Петте препоръки, които КСНС отправя, са:

1. Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат.

2. Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

3. Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност.

4. Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

5. При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

Дневник