Ливърпул" продължи впечатляващото си представяне с 12-а поредна победа във Висшата лига. Тимът на Юрген Клоп измъкна успех с 1:0 при гостуването си на "Тотнъм" и стигна до значимо постижение в европейския футбол.

Мърсисайдци влязоха в историята като отборът с най-добри показатели след 21 мача в петте големи първенства на континента. На този етап от шампионата  червените събраха 61 точки, като имат 20 победи и едва едно равенство.

Голът на Роберто Фирмино през първата част означаваше, че "Ливърпул" вече е в серия от 30 поредни мача във Висшата лига, в които вкарва поне по едно попадение.

С успеха си червените увеличиха преднината си на върха след загубата на "Лестър" по-рано през деня. "Лисиците", които имат мач повече, вече изостават на 16 точки от "Ливърпул", а разликата с "Манчестър сити" е 17.

Жозе Моуриньо реши да заложи на трима централни защитници в опит да спре нападателната мощ на "Ливърпул". Тя си пролича още в началото, когато Алекс Окслейд-Чембърлейн можеше да даде преднина на отбора си при добавка след блокиран удар на Фирмино. "Тотнъм" отговори веднага, като Лукас Моура опита да застраши вратата на червените.

Постепенно натискът на "Ливърпул" се увеличаваше, като Върджил ван Дайк стреля с глава, но вратарят на домакините Пауло Газанига направи страхотно спасяване.

Той беше безпомощен в 37-ата минута, когато се разписа Фирмино. Нападателят получи подаване от Мохамед Салах и си освободи място за удар с добро движение на тялото, с което преодоля дебютанта за "Тотнъм" Джафет Танганга.

През втората част тимът на Моуриньо погледна по-смело към вратата на Алисон, който спаси диагонален удар на Серж Орие. Малко по-късно Садио Мане стреля с глава, но Газанига отново се отчете с добра намеса.

В края пролича умора при футболистите на "Ливърпул", които намалиха темпото. Домакините опитаха да се възползват, но им липсваше точност при завършващия удар.

В 75-ата минута "Тотнъм" имаше числено предимство при бърза атака, като топката стигна до Хьон Мин Сон. Южнокореецът навлезе в наказателното поле, но стреля над вратата от добра позиция.

Напрежение имаше и седем минути по-късно, но "Ливърпул" оцеля. Орие центрира опасно отдясно, като с плонж Джовани Ло Селсо засече топката, но тя не влезе във вратата.

Дневник