Главният прокурор Иван Гешев е в село Галиче, където тази сутрин започна специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност, съобщи прокуратурата.

В 6.30 ч. тази сутрин полицията започна операция за противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред. На 11 януари във врачанското село беше убита 17-годишна ученичка, а неин връстник и съсед е направил самопризнания.

Заедно с Гешев в селото са министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Главният прокурор е разговарял с кмета на община Бяла Слатина Иво Цветков, с кмета на Галиче Страхил Стоянов, както и с местни жители. Гешев и Маринов са поели ангажименти в рамките на функционалната компетентност на всяка една от институциите, които представляват, за опазване на обществения ред в селото.

Проверяват се лица с криминални прояви и с нарушения на обществения ред. На място има засилено полицейско присъствие.

Бивш кмет на Галиче е Ценко Чоков, избиран четири пъти от различни политически сили и осъден на първа инстанция като ръководител на банда за рекет, лихварство, побоища и палежи. Заради процеса в началото на 2018 г. бяха прекратени и правомощията му като кмет, а на последните избори през ноември с малка преднина пред съпругата на Чоков спечели кандидатът на ГЕРБ.

Дневник