20 са набелязаните аварии, които ще се отстраняват по трасето на водопровода от яз. „Тича“ към Шумен. За целта са ангажирани над 40 души. Ще работят 8 екипа от ВиК - Шумен. Ще им помагат екипи и от Велики Преслав, Нови пазар, Търговище и Бургас.

Това стана ясно на втора среща по повод планирания ремонт и спирането на водата в Шумен и Велики Преслав. Срещата се проведе в Областна администрация в Шумен и на нея присъстваха областният управител на Шумен, заместник-областният управител на Търговище, кметовете на Шумен, Велики Преслав и Търговище, представители на ВиК – Шумен и ВиК – Търговище.

Бе уточнено, че водоподаването към Шумен ще бъде спряно в 0:00 часа на 17 януари. След като се източи системата, за което са нужни 6-7 часа, екипите ще започнат ремонтните дейности. 20 аварии ще се отстраняват по трасето към Шумен, 4 ремонта ще се извършват във  Велики Преслав, 3 - в Търговище. Най-тежки са две аварии, локализирани в тунел под пътя до с. Хан Крум. Там пожарната ще помогне за по-бързото източване на водата. Първо ще бъдат обработени големите аварии, след което ще се обърне внимание и на по-малките. Екипите, които ще работят са оборудвани, обезпечени с необходимата техника, ще получават помощ от пожарна и полиция.

„Направили сме необходимата организация и в неделя сутринта се надяваме Шумен да има вода“, каза главният инженер на шуменското дружество Тодор Стоев.

Началникът на експлоатационен район Шумен във ВиК Галин Ганчев допълни, че има голяма вероятност ремонтите да приключат в събота по обяд. „Всичко след това зависи от  възстановителния процес, пълненето на системата“, уточни Ганчев.

Освен Шумен, без вода, докато тече ремонтът, ще са селата Дибич, П. Волов, Белокопитово, както и източната част на кв. „Дивдядово“. В западната част на квартала вода ще има. Във Велики Преслав, по първоначални данни, вода няма да има максимум до 12 часа.

ШУМ.БГ