Часове след като разговаря с германския външен министър Хайко Маас, бунтовническият командир Халифа Хафтар изненадващо кацна в Атина за разговори преди мирната конференция в Берлин.

Това съобщиха в. "Катимерини" и световните агенции. В интернет се появиха множество снимки, на които се вижда как гръцкият първи дипломат Никос Дендяс посреща Хафтар на летището в гръцката столица.

Хафтар пристига в Гърция дни преди планираната за неделя мирна конференция в Берлин, на която ще се търси изход от кризата в Либия с помощта на световни лидери, и дни след провала на договорено от Русия и Турция прекратяване на огъня. Гостът на гръцките власти оглавява Либийската национална армия (ЛНА), която се сражава срещу силите на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС), базирано в столицата Триполи.

Командирът утре ще се срещне с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, а и с Дендяс. "Катимерини" свързва срещата с факта, че Гърция не е била поканена на конференцията, на която ще са лидерите на Германия, Италия, Франция, Турция, Катар и Русия, както и Хафтар и премиерът, оглавяващ ПНС, Файез ас Сарадж, а държавният секретар Майк Помпео ще представлява Съединените щати.

Гърция заплашва да блокира всяко решение на тази конференция, ако то не включва твърдо противопоставяне на либийско-турско споразумение, очертаващо морските граници между двете страни за сметка на Атина. "Искам да съм кажа ясно: Гърция никога няма да приеме политическо решение за Либия, което не изисква отмяната на незаконния турско-либийски меморандум с (Правителството на националното съгласие). Ще наложим вето, преди въпросът да достигне Срещата на върха (Европейския съвет). Ще наложим вето на ниво външни министри," цитират гръцки медии изявление на Мицотакис.

Защо Мицотакис иска да е в Берлин

Срещащите се страни подкрепят различни играчи - например Турция, Катар и Италия стоят недвусмислено зад ПНС, Русия (заедно с Египет и Обединените арабски емирства) подкрепят Хафтар, с когото и Франция поддържа активна комуникация.

Средиземноморската страна Гърция не е заставала на подобна твърда позиция за разлика от посочените държави. Тя, с цялото континентално крайбрежие и острови, обаче има огромна брегова линия и е силно засегната от противоборството в Източното Средиземноморие, в което на практика се оказа замесено и ПНС.

Правителството на Сарадж подписа споразумение за делимитация на морската граница с Турция, която според документа минава съвсем близо до гръцкия остров Крит и Гърция го смята за нищожно. Атина дори изгони либийския (представляващ ПНС) посланик на Сарадж в знак на протест, след като той не успя да обясни действията на властите, които представлява. Това стана месеци след като Турция даде заявки, че желае да се включи в сондажните дейности в Източното Средиземноморие, каквито нейни съседи извършват в икономическата си зона. Днес, попитан какво ще направи Гърция, ако турски сондажен кораб се озове в нейни води, Мицотакис, цитиран от "Катимерини", казва: "Каквото е нужно."

Мицотакис вече изрази разочарованието си, че не е бил поканен на конференцията и е изпратил писмо с гръцките позиции до ръководството на ЕС - председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен - за да обясни както интересите на Гърция в Либия, така и становището за споразумението между Турция и ПНС. Източници на "Ройтерс" в Атина обясняват, че Хафтар и гръцкият премиер ще обсъдят въпроса утре. Хафтар също е изразил недоволство, че желанието на Гърция да участва в конференцията е било отхвърлено, пише "Катимерини".

Дневник