Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт". Това се казва в позиция на фирмата "Национална лотария", която оперира и едноименната лотарийна игра, разпространена до медиите в петък вечер (17 януари).

Реакцията е по повод внесения преди ден законопроект за промени в Закона за хазарта, с който депутатът от НФСБ Валери Симеонов и негови колеги предложиха организирането на лотарийни игри да стане държавен монопол, а частните фирми да върнат лицензите си. В петък, Симеонов съобщи, че идеите са подкрепени "изненандващо" от премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и финансовия Владислав Горанов, който също коментира темата и каза, че това не било национализация, а монополизация.

От компанията заявяват, че "фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията правов ред, и грубото погазване на европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България Според тях последствията от законопроекта ще бъдат за българските данъкоплатци, а не за вносителите.

В позицията е уточнено, че тя е подкрепена от "Евробет" (това е фирмата, която организира другата частна логария - "Лотария България") и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).

От фирмата не коментираха нищо извън разпространената позиция и какво ще предприемат, ако промените бъдат гласувани.

По информация на "Дневник" само три частни фирми имат лицензи за лотарийни игри с билетчета - "Национална лотария" и "Ню геймс" за игрите на "Национална лотария" и "Евробет".

Съдружници в "Национална лотария" АД и "Ню геймс" са братята Милен и Димитър Ганеви и Васил Божков (с мажоритарен дял). Той притежава такъв и в "Евробет".

Предложените от Симеонов промени за забрана на частен бизнес засягат само този сегмент от бизнеса, известен като "мек хазарт" и изрично изключват от него бинго, томболи и кено. Ако те бъдат приети от парламента ще отнемат бизнес основно от Божков.

Преди година и половина, Валери Симеонов отново искаше законови промени за лотариите, но тогава настояваше за забрана на рекламата им, а не за държавен монопол. От тогавашните предложения сега са останали - тези за забрана къде да се продават билетите, а новото допълнение е, че директорът на Държавния спортен тотализатор ще се назначава не само от министъра на спорта, а и от министъра на финансите.

Предишните предложения първо получиха принципна подкрепа от ГЕРБ и БСП, после минаха за съгласуване с европейски директиви, от еврокомисията по-късно отговориха, че България може да прецени как да регулира рекламата на хазартни игри, но "Патриотите" забравиха за проекта. В началото докато течеше обсъждането му, "Национална лотария" спря за известен период рекламата си в "Нова телевизия", в която е най-големият рекламодател, после медията стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, а Васил Божков придоби футболния клуб "Левски". "Национална лотария" стана спонсор на отбора и започна да рекламира и в други медии. Тогава срещу предложенията реагираха ръководената от Домусчиев - бизнес организация КРИБ.

Днес депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС не коментираха новия законопроект и каква ще е позицията им по него. 

Дневник