В поредния си тест по пътя към рекордите "Ливърпул" посреща "Манчестър юнайтед". Голямото дерби на английския футбол противопоставя двата най-титулувани отбора в историята, като мачът е в 18.30 ч. и ще бъде излъчен по DIEMA SPORT 2.

Двата тима влизат в двубоя от различни позиции. "Ливърпул" лети високо и се е устремил към първа титла в първенството от 30 години след 20 победи в първите си 21 мача, докато "Юнайтед" ще се опита да спаси сезона с влизане сред първите четири.

"Ливърпул" е непобеден в 38 поредни срещи във Висшата лига, в които записа 33 успеха и пет равенства. Това е третата най-дълга серия във Висшата лига след тези на "Арсенал" и "Челси". Двата отбора остават в историята съответно с 49 и 40 мача без загуба, като и двете серии спряха след поражения от "Юнайтед".

Именно "червените дяволи" са единственият отбор, който взе точка от "Ливърпул" през този сезон след равенството на "Олд трафорд". Това беше единствената грешна стъпка на мърсисайдци в последните 30 мача във Висшата лига, като тимът на Юрген Клоп спечели всички останали 29 двубоя.

"Ливърпул" е и в серия от 18 поредни победи у дома в първенството, с което е на три от рекорда на клуба, поставен през 1972 г. Ако успеят да се разпишат срещу "Юнайтед", мърсисайдци ще имат вкаран гол във всеки от първите си 22 мача във Висшата лига, с което ще подобрят постижението си от сезон 1933-34.

Тимът обаче изпитва трудности в мачовете с "Юнайтед", като "Ливърпул" има едва един успех в последните 11 двубоя срещу съперника във Висшата лига, а шест от последните осем срещи във всички турнири завършиха наравно.

"Това е просто футболен мач и има определени неща, които трябва да направим. Колкото по-добър е съперникът, толкова по-постоянни трябва да сме в представянето си на терена. Мачът изисква от нас да бъдем перфектни", каза Клоп в навечерието на двубоя.

Германският специалист ще може да разчита на защитника Жоел Матип и халфа Фабиньо, които са възстановени след контузии.

Пред мениджъра на "Юнайтед" Оле Гунар Солскяр стои огромна въпросителна - дали голмайсторът на тима Маркъс Рашфорд ще бъде на линия за мача на "Анфийлд". Нападателят има проблеми в гърба и участието му е под въпрос.

Рашфорд е главната движеща сила на тима през сезона, като има 14 гола във Висшата лига. Англичанинът вкара седем от последните 15 попадения на "Юнайтед" в първенството.

Положително за "червените дяволи" е, че те нямат загуба в мачовете срещу първите четири отбора в класирането през сезона. Тимът на Солскяр победи "Манчестър сити" и завърши наравно с "Ливърпул", "Лестър" и "Челси".

"Нуждаем се от много силно представяне, за да отидем там и да спечелим", каза Солскяр. Според норвежеца отборът му трябва да доближи до нивото, което показа при успеха над "Сити" през декември.

Дневник