Върховният касационен съд е потвърдил осъдителната присъда на бившия шеф на „Напоителни системи“ ЕАД в Шумен Юлиян Вълчев. Решението на ВКС е от 15 януари 2020 г., съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Вълчев бе осъден на 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Той бе  предаден на съд от Окръжната прокуратура в Шумен за умишлена безстопанственост при управление на „Напоителни системи“, от което бяха причинени значителни вреди за държавното дружество. Като длъжностно лице Вълчев е разпоредил да бъде изпусната водата от язовир „Нови пазар 1“, за да бъде извършен нерегламентиран стопански риболов. Така от 500 000 куб. метра вода в язовира след разпореждането му остана едва една десета от водния обем. 

Влязлата в сила присъда заварва осъдения Юлиян Вълчев като управител на общинското дружество „Общински жилища и имоти“ в Шумен, пише в съобщението на прецсентъра на АП във Варна. От там допълниха, че Окръжната прокуратура в града очаква реакцията на община Шумен, като смята за неморално осъден като длъжностно лице за умишлена безстопанственост в ръководено държавно дружество да ръководи общинска фирма.

„Ще се запозная с решението на ВКС и ще предприема необходимите действия“, каза за ШУМ.БГ кметът Любомир Христов след информацията от Апелативната прокуратура.

ШУМ.БГ