Турските власти обявиха, че са изпратили днес сондажния кораб "Явуз" в южната част на остров Кипър, на мястото, където непризнаваната от никого освен от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) е издала лицензи за проучване за петрол и газ.

Освен това президентът Реджеп Тайип Ердоган предяви претенции към континенталния шелф (площ между бреговата линия и континенталния склон) на Крит и другите гръцки острови, тъй като около тях има само "суверенни води".

Това съобщиха "Хюриет дейли нюз" и "Катимерини" в момент, когато турските ходове будят все по-голямо безпокойсто в Източното Средиземноморие заради политиката към Либия, напрежението с Гърция и сондажите край Кипър.

"Корабът ни Явуз беше изпратен в блок G южно от острова, за да осъществи третата си сондажна дейност като част от лицензите, дадени на "Търкиш петролиъм" през 2011 г., от СКТР," заяви турското правителство. В отговор Европейската комисия заяви, че решението на Анкара е в посока, "обратната" на "диалог на добра воля" между Анкара и Никозия.

Турция изпрати сондажни кораби във води на Република Кипър миналото лято с аргумента, че, от една страна, кипърските гърци нямат право сами на достъп до изкопаемите горива в изключителната си икономическа зона, ако не делят ресурсите със СКТР, а от друга - че самата Анкара също има право на достъп до ресурсите в Източното Средиземноморие.

Турската страна освен това оспорва правото на Израел, Кипър и Гърция да изградят Източносредиземноморския газопровод по дъното на морето с твърдението, че съоръжението навлиза в турски води и изолира Анкара от търсенето на газ в района. Днешният коментар за гръцкия остров Крит обаче бе свързан със споразумение, което сключиха Ердоган и премиера на Правителството на националното съгласие (ПНС) в Либия Файез ас Сарадж за очертаване на морските граници икономическите зони на двете държави.

Турската минава съвсем близо до Крит и това предизвика гнева на Гърция, която заради ситуацията изгони либийския посланик и дори се намеси в опита за решаване на кризата в Либия. "Бреговата ни линия гледа към либийската брегова линия. Това направи сделката възможна. Разбира се, имаме най-дългото крайбрежие в Източното Средиземноморие и това ни дава и други възможности," каза Ердоган.

"Говорят за континентален шелф около Крит. Няма континентален шелф около островите, няма такова нещо, има само суверенни води," каза още президентът. Спорът докъде се простира гръцкият континентален шелф е повод Турция от години да твърди, че нейни острови се намират в турски води. Анкара смята, че с островите си Атина "затваря" бреговата ѝ линия в Егейско и Средиземно море.

Дневник