ГЕРБ предлага промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат по-тежки наказания за непълнолетни при тежки престъпления като убийство, блудство и изнасилване. Промените са внесени по искане на премиера Бойко Борисов след убийството на 18-годишна ученичка във врачанското село Галиче, за което е заподозрян непълнолетен.

Сред предложенията е да отпадне т.нар. задължителна редукция на наказанието, ако извършителят е непълнолетен, т.е. съдът ще може да реши дали да намали наказанието, или да наложи предвиденото за пълнолетни - доживот без замяна.

При редукция ГЕРБ предлага горната граница на наказанията за непълнолетни да бъде не 12, а 20 години лишаване от свобода. Предлага се още увеличаване на горната граница на редуцираната присъда за престъпления, при които пълнолетни биха получили над 10 години лишаване от свобода. В момента тя е 8, а се предлага да е 10 години.

Според депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който е вносител на промените, целта е извършителят да бъде превъзпитан и социализиран.

Дневник