Министерството на културата откри производство за издаване на акт, с който „Мемориален комплекс „Създатели на Българската държава“ ще получи статут на недвижима културна ценност от най-ново време и с категория "от национално значение".

Когато това стане, поддръжката и ремонтите на Паметника ще бъдат за сметка на държавата, а не както досега на община Шумен. За промянан на статута местната власт настоява от повече от десетилетие.     

От документа, качен на сайта на министерството се казва, че проучването на Паметника е извършено от Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ в периода 22 – 26 юли 2019 г. Събрана е информация, архивна и актуална, текстова, графична и снимкова за обекта, с която е обосновано предложението за класифициране на Паметника като архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от най-ново време с категория национално значение.

В мотивите на НИНКН се посочва, че паметникът „Създатели на българската държава“ е най-внушителният представител на монументалното изкуство в България и епохата на социализма. Той е един от най-значимите мемориални комплекси, които се строят през 70-те и 80-те години на ХХ в. във връзка с мащабната инициатива на държавното ръководство за отбелязване на исторически събития и процеси.

Паметникът е много ярък израз на социалистическия подход при отдаването на почит, търсене на свръх мащаба, на наситеност със символика на всеки елемент и детайл. Използвани са утвърдени символи, личности, процеси, събития, всеобщо познати и уважавани от всеки българин. В процеса на проектиране и изграждане на паметника е ангажиран огромен ресурс — интелектуален, финансов, материален, административен, политически.

В документа се посочва още, че авторите на мемориалния комплекс са сред най-значимите български художници, архитекти, инженери, строители за периода.
„Документалната стойност на обекта е безспорна за културата и историята на страната. Той притежава висока художествена, архитектурно-строителна и урбанистична стойност и обществена значимост, които, заедно с високата степен на съхраненост в автентичен вид, са предпоставка и за по-нататъшната му успешна социализация, чрез консервация, реставрация и адаптация на съставящите го елементи и територии, както и включването му е културно-туристически маршрути на национално и европейско ниво“, заключават от НИНКН.

От Министерството на културата посочват, че заинтересованите лица и организации могат да участват в производството по издаване на акта на Паметника чрез представяне на писмени предложения и възражения, които могат да вҳодират в Министерството на културата. Срокът за това е един месец.

ШУМ.БГ